Великобритания имала квота за експулсиране на нелегални мигранти. Оставка на министър

Британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд подаде оставка, Говорител на "Даунинг стрийт" съобщи, че снощи министър-председателят Тереза Мей е приела оставката на Ръд.

Амбър Ръд бе критикувана през последните дни заради разкритието, че нейните служби са имали набелязан брой нелегални мигранти, които трябва да експулсират годишно. Пред парламентарна комисия министърът отрече да е знаела за съществуването на такива целеви депортации и бе обвинена, че е заблудила депутатите, отбелязва "Франс прес".

Ръд бе вътрешен министър от 2016 г. и един от най-преданите хора на Тереза Мей.

Скандалът "Уиндръш" избухна, след като в. "Гардиън" съобщи, че са били отказани медицински грижи на хора, пристигнали от страни от Общността на нациите между 1948 г. и началото на 70-те години. Хиляди имигранти участват във възстановяването на Великобритания след войната. Те получили правото да останат завинаги, а много от тях всъщност имали британско поданство, тъй като са родени в тогавашни колонии. "Уиндръш" е името на първия кораб, с който имигрантите от Карибите пристигнали. Но сред тях има такива, които така и не се получили лични документи по надлежния ред. Те са третирани като незаконни имигранти и са застрашени от експулсиране, ако не докажат правото си на пребиваване за всяка година, прекарана във Великобритания.

Оставката на Амбър Ръд бе огласена  часове след като министърът каза, че ще остане на поста си, за да гарантира, че британската имиграционна политика е "хуманна". 

Коментари в сайта

Последни новини