От какво са починали най-известните хора в историята?

Мистериозна треска или внезапна нетрудоспособност – дори днес, причината за нечия смърт би могла да затрудни лекарите.

Но всяка година група университетски преподаватели се събират, за да посрещнат заедно трудното предизвикателство: да определят как и защо са починали някои от най-известните имена в историята.

От Флорънс Найтингейл до Чарлз Дарвин и от Ленин до Кромуел, учените се заряват в историческите архиви, за да проследят лечението, а в някои случаи и да определят причината за смъртта.

Сега експерти са се фокусирали върху султаните от 12-ти век и проклятието на кръстоносците Саладин, за да разкрият причината за смъртта на кюрдския войн, загинал на 56-годишна възраст през 1192 година.

Неговият случай е поредният, засегнат по време на Годишната клиникопатологична конференция в САЩ.

Никой друг не е правил нещо подобно, поне доколкото ми е известно. Това е нещо уникално“, казва директорът на конференцията Филип Макоуиак от Университета в Мериленд, добавяйки, че конференцията събира на едно място преподаватели по медицина и изкуства. Целта е запознаване с историята на медицината и образоване на стажантите в принципите на поставянето на диагноза.

Макар според историческите свидетелства болестта на Саладин да включвала потене, “жлъчна треска” и главоболие, каква е точната причина за смъртта му е въпрос на догадки, като предположенията включват туберкулозен менингит.

След като учените разгледали отново историческите архиви и претеглили доказателствата, заключили, че виновникът най-вероятно е бактериалната инфекция тиф.

Диагнозата, обаче, не е категорична. Не съществуват доказателства Саладин да е страдал от болки в корема – често срещан симптом на тифа. Но не бива да се забравя, че историческите свидетелства са писани от немедицински лица, често след смъртта на засегнатите.

Била разследвана и смъртта на Флорънс Найтингейл, чието здравословно състояние се влошило десетилетия преди да почине на 90-годишна възраст. Макар да съществуват слухове, че мистериозното и заболяване е било сифилис, част от учените категорично изключват подобно вероятност.

“Няма абсолютно никакви доказателства за подобна диагноза, симптомите и по никакъв начин не насочват към сифилис. Тежкото заболяване, от което е страдала, отшумява от само себе си, след като в продължение на 30 години предизвиква физически и емоционални страдания – доколкото аз знам, тя никога не е имала сексуални взаимоотношения с никого”, казва Макоуиак.

Според него е възможно Найтингейл да е страдала едновременно от биполярно разстройство, бактериалната инфекция бруцелоза, известна още като Кримска треска, посттравматично разстройство, а по-късно и деменция.

Смъртта на Ейбрахам Линкълн от куршум, изстрелян от актьора Джон Уилкс Бут също станала обект на изследване.

Въпросът е, ако Линклън бе застрелян през 2007, как би бил лекуван от сегашната медицина и какъв би бил изхода от лечението. Макоуиак твърди, че Линкълн би оцелял и вероятно е щял да продължи да бъде президент.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини