14 °C

Как си паркираме в Димитровград или „войната по пътищата“

Изображение 1 от 30

  През тази седмица на редакционната ни поща dimitrovgrad@bgvesti.net получихме снимки за безобразно паркиране върху пешеходна пътека, което ни провокира да споделим част от нашия архив с вас.

  Водещата снимка в материала показва как автомобил с хасковска регистрация е паркиран върху пешеходна пътека тип „зебра“ повдигната с така неречената изкуственна нервност „легнал полицай“. Пътеката се намира в центъра на Димитровград на бул. „Димитър Благоев“ и поема трафика на пешеходци от центална гара и автогара към пешеходната алея на града. Мястото е на около 300 метра от РПУ Димитровград, но това изглежда по никакъв начин не притеснява водача на немския автомобил, който демонстрира неуважение към органите на реда, Закона за движение по пътищата и безразличие към безопасността за живота и здравето на пешеходците. Според Чл. 98 (1). от

  ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА –  Престоят и паркирането са забранени: точка 5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;

  глобата за това нарушение според същия закон е 50 лв Самото нарушение, освен че възпрепятства пешеходците в тяхното пресичане, скрива и видимоста на шофьорите за излезли на пешеходната пътека хора, което е предпоставка автомобил да блъсне пешеходец. Тази снимка е една от всички, които сме получавали за паркирали автомобили на пешеходни пътеки. В тази статия публикуваме 7-8 случаи на такива нарушения. Повечето от снимките са на улици и булеварди, които са силно натоварени, като бул. „Димитър Благоев“ и ул. „Иван Вазов“.

  По булевард „Димитър Благоев“ честите проблемни участаци са от северната част на платното от края на паркинга от х-л Москва до кръговото пред спортна зала „Малдост“, където е забранено спиране и паркиране, но поради удобство или защото паркинга от южната част на платното е платен, се спира и паркира неправилно дори и в кръстовището на кръговото.  

  Много сигнали имаме за неправилно паркирали автомобили по ул. „Иван Вазов“, на участкъка, намиращ се отново в пряка близост до  РПУ Димитровград на растояние от 50-100 метра в района на два магазина за месни продукти, аптека, магазин за кафе и цигари и то при наличието на безплатни паркинги. Там тапи от паркирали автомобили стават точно преди кръстовището на ул. „Иван Вазов“ и бул. „Д. Благоев“ от източната срана на „Рашовия блок“  (Д. Благоев 17), където е забранено спирането и паркирането.

  Следващият участък е малко преди блок 2 на ул. „Иван Вазов“. Там автомобили паркират и от двата края на улицата. Много нарушения за спиране и паркиране има по ул. „Иван Вазов“ до сградата на банка ДСК и парк с детски съоражения, където освен по платното се спира и на пешеходната пътека, водеща към парка. Публикуваме само снимки, които според нас създават предпоставка за ПТП или застрашават живота и здравето на пешеходци.

  Във „войната по пътищата“ не само шофьорите действат безрасъдно с цел спестяване на няколко крачки вървене пеша или някой лев за платен паркинг. Тук роля имат и пешеходците. Пешеходците, които, за да не изминат някой метър в повече, ежедневно рискуват живота и здравето си, пресичайки главни булеварди на метри от пешеходните пътеки, но не и по тях. Пак да споменем бул. „Димитър Благоев“, по който има множество пешеходни пътеки и съвестните шофьори на всеки окло 100 метра спират или поне намалят с повишено внимание за пресичащи хора. Когато пешеходците започнат да изскачат на платното между пешеходните пътеки не трябва да разчитат на толерантноста на водачите на МПС.

  Ние от екипа на dimitrovgrad.bgvesti.net Ви призоваваме да спазвате правилата за движение по пътищата. Те са създадени, за да опазят нашия живот и на тези около нас. Шофьорите да спазват ограниченията на скоростта, забраните за паркиране, да бъдат винаги бдителни и внимателни към останалите участници в движението и винаги да очакват неочакваното. Пешеходците винаги трябва да се огледат, въпреки правото си да бъдат върху пешеходна пътека. Да не пресичат улици с интензивен трафик между пешеходните пътеки или по диагонал, да не пресичат със слушалки на ушите си и да отделят поглед от телефона докато пресичат. Заради своята безопасност трябва да се убедят, че приближаващите ги автомобили са ги забелязали, че излизат на уличното платно, и винаги да очакват неочакваното.

  Не давайте лош пример на децата си като не спазвате правилата за пресичане или шофиране – някой ден те може да пострадат заради това ви действие.

  Може да изпращате снимки на нарушения, които да обобщим в друг материал по темета на имейл dimitrovgrad@bgvesti.net!

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   Ти
   Тити
   7 -1
   18:51, 10 май 2018

   Сранно, гледам новината е пусната в 16часа, а още никой не е казал кой е този наглец и кой се заема да му спука гумите :)

  • 2
   Кр
   Кръстьо
   6 0
   19:21, 10 май 2018
   Шо да му пукат гумите?Нали има полиция?РПУто е на 10тина метра и от пътеката на Благоев и от ДСК.Що не ги глобяват?Тъкмо ще има пари за увеличените им заплати.Виждал съм патулки да минават край така паркирани коли и нищо.А на паркинга на Кауфланд само ги предупреждават да преместят колите,поне това правят.
  • 3
   Ре
   Реп
   5 0
   19:37, 10 май 2018

   Че те редовно си спират до фиестата до другите спрели неправилно коли. Те не спазват законите които трябва да защитават, как да ги уважава останалкте хора

  • 4
   Уш
   Ушев
   6 0
   22:19, 10 май 2018
   Полицайте със бялата Астра спрели като шефове дайба пубери
  • 5
   Аn
   Аnastasya
   4 0
   11:33, 11 май 2018

   Повечето шофьори не осъзнават, че палейки колата те стават машина за разрушение и убииство, освен средство за предвижване и добри емоции. Автомобила тежи над 1 тон и силата с която атакува е огромна. Вчера слушах как един камион е разрушил 2 къщи. Хора мислете за да не станете убиици!

  Хороскоп за 28.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Отнасяйте се с повече търпение към хората и нещата, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание със сигурност ще постигнете повече, в противен случай ще си създадете напрежение и няма да постигнете целите си. Приятел ще ви предложи идея, което ще ви амбицира, но и затрудни.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес бъдете добронамерени към по-низшестоящите от вас, не знаете кога ще имате нужда от услугите им. Не е изключено незаетите да имат късмет през този ден и да си намерят подходяща работа. Общуването ви с приятели ще бъде особено приятно.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следете внимателно какво се случва около вас и преценете кога да се включите с активни действия. Не допускайте обаче превръщането си в обикновени наблюдатели на събитията, тъй като имате много възможности и ще е жалко ако не ги осъществите. Наложете си да не се занимавате с работа, която не е наложителна за дадения момент и се постарайте да се съсредоточите върху най-важното. Предстоят ви добри новини в личен план.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако разнообразите деня си с пътувания и други приятни занимания, ще обновите духа, здравето и психиката си. Общуването ви с хора, с които ви е приятно да бъдете, ще се отрази и на работата ви, по косвен или пряк начин. Равновесието може да бъде постигнато, стига то да не е в противоречие с чувството ви за свобода.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще постигнете голям делови успех, който ще затвърди положението ви на работното ви място. Имате основания за радост, но не бива да забравяте и за следващата си стъпка, която може да се окаже решаваща. Харчете разумно, не купувайте излишни вещи.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще търсите нови форми за изява на талантите си, преминавайки през деня в забързано темпо. Ще получите известия, които ще ускорят процесите в живота ви. Запознанство или утвърдена връзка ще ви създаде приятни емоции. С внимание ще се отнесете към проблемите на близък човек и ще му помогнете да ги преодолее.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В професионален план денят е прекрасен и на мнозина им предстои служебно повишение. Ако сте безработни днес имате много добри шансове да промените това положение. Бъдете упорити и настоятелни. Със сигурност ще успеете.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изразете доброто си отношение към хората, с които общувате и делата ви ще се подреждат така, както ги предвиждате. С настроение ще разгърнете сили в много посоки, което неминуемо ще се отрази на живота ви. Не сте от хората, които чакат на готово и днес ще го потвърдите отново.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще откриете перспектива за себе си в разработването на нов проект и акуратно ще се захванете с него. Без да губите време, ще направите нужните проучвания и ще намерите хората, с чиято финансова подкрепа ще го реализирате. Отношенията ви с постоянния партньор са променливи, проявете повече активност и не чакайте наготово решенията му.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще фокусирате върху себе си вниманието на много хора, което ще повдигне и без това високото ви самочувствие. Лесно ще създавате нови приятелства и връзки. Работата ще ви отрезви, налагайки ви строг и делови подход към текущите ви задачи. Не се щадете, когато трябва да покажете готовност за взаимопомощ.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще защитите позицията си по въпроси, касаещи бизнеса, финансите и не на последно място личния ви живот. Ще работите по осъществяване на програмата си и по-малко ще се съобразявате с мнението на другите. Но ще ви се наложи да проявите разбиране и към обща тема, зачитайки и мнението на партньорите си.
  28 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предприемате рискована операция, но сте силно убедени в успеха си. Ще сполучите, ако не действате прибързано и не правите непременно онова, което сте решили. Много биха ви помогнали съветите на близки и колеги, особено на онези от тях с повече опит. Мислете в перспектива, а не единствено в настоящето, това ще ви помогне да вземете правилното решение.
  28 окт 2020
  Последни новини