Как си паркираме в Димитровград или „войната по пътищата“

Изображение 1 от 30

    През тази седмица на редакционната ни поща dimitrovgrad@bgvesti.net получихме снимки за безобразно паркиране върху пешеходна пътека, което ни провокира да споделим част от нашия архив с вас.

    Водещата снимка в материала показва как автомобил с хасковска регистрация е паркиран върху пешеходна пътека тип „зебра“ повдигната с така неречената изкуственна нервност „легнал полицай“. Пътеката се намира в центъра на Димитровград на бул. „Димитър Благоев“ и поема трафика на пешеходци от центална гара и автогара към пешеходната алея на града. Мястото е на около 300 метра от РПУ Димитровград, но това изглежда по никакъв начин не притеснява водача на немския автомобил, който демонстрира неуважение към органите на реда, Закона за движение по пътищата и безразличие към безопасността за живота и здравето на пешеходците. Според Чл. 98 (1). от

    ЗАКОН ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА –  Престоят и паркирането са забранени: точка 5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;

    глобата за това нарушение според същия закон е 50 лв Самото нарушение, освен че възпрепятства пешеходците в тяхното пресичане, скрива и видимоста на шофьорите за излезли на пешеходната пътека хора, което е предпоставка автомобил да блъсне пешеходец. Тази снимка е една от всички, които сме получавали за паркирали автомобили на пешеходни пътеки. В тази статия публикуваме 7-8 случаи на такива нарушения. Повечето от снимките са на улици и булеварди, които са силно натоварени, като бул. „Димитър Благоев“ и ул. „Иван Вазов“.

    По булевард „Димитър Благоев“ честите проблемни участаци са от северната част на платното от края на паркинга от х-л Москва до кръговото пред спортна зала „Малдост“, където е забранено спиране и паркиране, но поради удобство или защото паркинга от южната част на платното е платен, се спира и паркира неправилно дори и в кръстовището на кръговото.  

    Много сигнали имаме за неправилно паркирали автомобили по ул. „Иван Вазов“, на участкъка, намиращ се отново в пряка близост до  РПУ Димитровград на растояние от 50-100 метра в района на два магазина за месни продукти, аптека, магазин за кафе и цигари и то при наличието на безплатни паркинги. Там тапи от паркирали автомобили стават точно преди кръстовището на ул. „Иван Вазов“ и бул. „Д. Благоев“ от източната срана на „Рашовия блок“  (Д. Благоев 17), където е забранено спирането и паркирането.

    Следващият участък е малко преди блок 2 на ул. „Иван Вазов“. Там автомобили паркират и от двата края на улицата. Много нарушения за спиране и паркиране има по ул. „Иван Вазов“ до сградата на банка ДСК и парк с детски съоражения, където освен по платното се спира и на пешеходната пътека, водеща към парка. Публикуваме само снимки, които според нас създават предпоставка за ПТП или застрашават живота и здравето на пешеходци.

    Във „войната по пътищата“ не само шофьорите действат безрасъдно с цел спестяване на няколко крачки вървене пеша или някой лев за платен паркинг. Тук роля имат и пешеходците. Пешеходците, които, за да не изминат някой метър в повече, ежедневно рискуват живота и здравето си, пресичайки главни булеварди на метри от пешеходните пътеки, но не и по тях. Пак да споменем бул. „Димитър Благоев“, по който има множество пешеходни пътеки и съвестните шофьори на всеки окло 100 метра спират или поне намалят с повишено внимание за пресичащи хора. Когато пешеходците започнат да изскачат на платното между пешеходните пътеки не трябва да разчитат на толерантноста на водачите на МПС.

    Ние от екипа на dimitrovgrad.bgvesti.net Ви призоваваме да спазвате правилата за движение по пътищата. Те са създадени, за да опазят нашия живот и на тези около нас. Шофьорите да спазват ограниченията на скоростта, забраните за паркиране, да бъдат винаги бдителни и внимателни към останалите участници в движението и винаги да очакват неочакваното. Пешеходците винаги трябва да се огледат, въпреки правото си да бъдат върху пешеходна пътека. Да не пресичат улици с интензивен трафик между пешеходните пътеки или по диагонал, да не пресичат със слушалки на ушите си и да отделят поглед от телефона докато пресичат. Заради своята безопасност трябва да се убедят, че приближаващите ги автомобили са ги забелязали, че излизат на уличното платно, и винаги да очакват неочакваното.

    Не давайте лош пример на децата си като не спазвате правилата за пресичане или шофиране – някой ден те може да пострадат заради това ви действие.

    Може да изпращате снимки на нарушения, които да обобщим в друг материал по темета на имейл dimitrovgrad@bgvesti.net!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ти
      Тити
      7 -1
      18:51, 10 май 2018

      Сранно, гледам новината е пусната в 16часа, а още никой не е казал кой е този наглец и кой се заема да му спука гумите :)

    • 2
      Кр
      Кръстьо
      6 0
      19:21, 10 май 2018
      Шо да му пукат гумите?Нали има полиция?РПУто е на 10тина метра и от пътеката на Благоев и от ДСК.Що не ги глобяват?Тъкмо ще има пари за увеличените им заплати.Виждал съм патулки да минават край така паркирани коли и нищо.А на паркинга на Кауфланд само ги предупреждават да преместят колите,поне това правят.
    • 3
      Ре
      Реп
      5 0
      19:37, 10 май 2018

      Че те редовно си спират до фиестата до другите спрели неправилно коли. Те не спазват законите които трябва да защитават, как да ги уважава останалкте хора

    • 4
      Уш
      Ушев
      6 0
      22:19, 10 май 2018
      Полицайте със бялата Астра спрели като шефове дайба пубери
    • 5
      Аn
      Аnastasya
      4 0
      11:33, 11 май 2018

      Повечето шофьори не осъзнават, че палейки колата те стават машина за разрушение и убииство, освен средство за предвижване и добри емоции. Автомобила тежи над 1 тон и силата с която атакува е огромна. Вчера слушах как един камион е разрушил 2 къщи. Хора мислете за да не станете убиици!

    Последни новини