Човекът Паяк дари 100 хил. лв. за спасяването на Боян Петров. Преглед на печата

Издирването на алпиниста Боян Петров е сред водещите теми на петъчните вестници.

"Известният като Човека Паяк специалист по катерене на небостъргачи Иван Кристоф дарява 100 хил. лв. за издирването и спасяването на алпиниста Боян Петров. В профила си във Фейсбук той публикува извлечение от банкова сметка, от която може да се изтеглят нужните 50 000 долара за хеликоптерната застраховка. Кристоф уточнява, че не познава Петров, но е разбрал, че той има мечти и дете. "Не е редно държавата да плаща от данъците ни, затова като любител на екстремните спортове, смятам, че е редно ние сами да се поддържаме", пише българският катерач." - в. "Труд".

"Ето банкова сметка с депозирани 100 07743 лв., от която може да се изтеглят парите $50,000, за да се платят за хеликоптерната застраховка за издирването и спасяването в Хималаите на човека, когото не познавам, но разбрах, че е имал мечти и дете", написа Иван Кристоф във "Фейсбук" и публикува извлечение от сметка в "Алианц България". Пред "Дневник" той поясни, че парите са пазени за неговия проект за "школа за оцеляване", но в спешната ситуация с Боян Петров е готов да действа, като така отговаря и на въпросите на малкия си син. "Смятам, че не е редно държавата да плаща от данъците ни. Като любител на екстремните спортове, смятам, че е редно ние сами да се поддържаме", добави той. Решението на Иван Кристоф е продиктувано от призива на жената на Петров Радослава Ненова, която обяви в профила си във "Фейсбук", че е открила дарителска сметка, на която събира пари за спасителната операция." - в. "Дневник".

"Приятел на Боян Петров: Много късно започна акцията по спасяването му "Много късно започна операцията по спасяването на Боян Петров". Това каза пред NOVA Любомир Попйорданов - приятел на изчезналия в Хималаите алпинист и член на Асоциацията за алтернативен туризъм. Според Попйорданов, за да е оцелял, Петров би трябвало да се намира в някой от лагерите в подножието на връх Шиша Пангма. Той правел и окопаване в снега, но това не можело да запази живота му в продължение на цяла седмица. "Възможно е да се случи чудо, защото Боян често е излизал от трудни ситуации. Проблемът в случая е, че той е сам", коментира Попйорданов. Той е категоричен, че начинът на катерене на Петров е "много добре обмислен". "Той се е връщал от 8-хилядници, когато се е налагало. Влошаването на времето там вероятно е било изненада за него", коментира още Попйорданов. За него е изключително странно, че Петров е оставил сателитния си телефон по пътя към върха, защото устройството било толкова модерно, че "с него можеш да се обадиш и от Космоса". "Боян не взима излишни неща, но телефонът определено не е сред тях", каза още Попйорданов." - в. "24 часа".

Европейските ангажименти на България отново са сред актуалните теми.

"Премиерът Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани. Двамата разговаряха в Аахен след участието им в церемонията по връчването на международната награда "Карл Велики", съобщава правителствената пресслужба. Ангела Меркел определи като категоричен успех действията на Борисов за приобщаването на страните от региона към Европейския съюз. "Темата "Западни Балкани" не беше лесен приоритет, но ти, Бойко, се справи прекрасно и трябва да останеш медиатор по тази тема", е заявила Меркел, според пресслужбата на МС. Премиерът Борисов е подчертал, че страната ни ще продължи да работи активно, за да остане свързаността на страните от региона приоритет и при следващите председателства. По думите му, въпреки напрежението между някои държави по отделни въпроси, техните лидери осъзнават голямата цел - Европейския съюз. Министър-председателят е отбелязал и важността на транспортната, инфраструктурната и дигитална свързаност на страните от региона, за да бъдат осигурени стабилността и просперитета в цяла Европа. "За мен това трябва да правим - хората от тези държави да усетят, че ЕС и ние сме с тях", каза Борисов, а Меркел е споделила напълно мнението му, че хората от Западните Балкани очакват и искат конкретни и реални неща за подобряване на живота им. В разговора премиерът е поставил въпроса за спорните предложения на Европейската комисия в Пакета "Мобилност", засягащи българските транспортни превозвачи. Той е посочил, че транспортният сектор у нас създава 15% от БВП и страната ни ще губи 16 милиарда лева годишно, ако бъдат приети предложенията за нови регулации. Борисов подчерта, че от тях ще бъдат засегнати над 100 хиляди български семейства, а голяма част от бизнеса, който в основната си част е малък и среден, ще бъде доведен до фалит. Борисов е казал още, че е поставил въпроса по-рано днес и на френския президент Еманюел Макрон, с когото са се разбрали да го обсъдят по-подробно в телефонен разговор. Канцлерът Меркел е изразила разбиране за притесненията на българската страна и е посочила, че трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС." - в. "Сега".

"Всички европейски лидери приеха приоритета Западни Балкани на българското председателство. София може да в център на всички важни решения за Западните Балкани. Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов на форум "Толерантността в Западните Балкани", организиран от евродепутатите Асим Адемов и Андрей Ковачев. Камерата на лордовете е също съпричастна към този приоритет, независимо от Брекзит, подчерта Цветанов. "Западните Балкани са сърцето на Европа - политически и икономически. Политическата декларация, която ще бъде приета след седмица в София, ще даде перспектива на страните. Западните Балкани са част от общата колективна сигурност", подчерта Цветанов. И напомни, че преди 2 месеца именно тук са приети правилата за работата на "Европол". Цветанов настоя - длъжни сме за бъдещите поколения да има мир и разбирателство. На конференцията са дипломатите и представителите на всички вероизповедания от страните от Западните Балкани. За първите 3 месеца успяхме да обърнем имиджа на България, зави министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. "Приятели от Западните Балкани, ние не създаваме фалшиво усещания. Членството няма да е утре, но знайте, че сме готови да ви помогнем - имате нашата подкрепа, нашата солидарност", увери Павлова. Декларация за приемането на 6-те страни членки в ЕС и анекс към нея с конкретни приоритети и проекти, по които да започне работа веднага - в областта на сигурността и свързаността. Това е целта на срещата на лидерите на ЕС с тези от Западните Балкани след седмица, обяви министър Павлова. Целта е в края да се подпишат и първите конкретни проекти - например за газопреносните мрежи." - в. "24 часа".

Инициативите на вицепремиера Валери Симеонов за рекламите на хазарта и пушенето на публични места също са сред темите на всекидневниците.

"ГЕРБ ще подкрепи Валери Симеонов за хазарта, но не и за цигарите Няма драма в отношенията в коалицията, успокоиха след едночасова среща лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и вицепремиерът от ОП Валери Симеонов. На въпроса защо скърцала каручката на управляващата коалиция, както се изрази Красимир Каракачанов, Валери Симеонов поясни: Скърца, защото се движи. За Цветанов няма драма, че един вицепремиер се среща с парламентарните групи, за да търси подкрепа за законопроектите си. Вторият в ГЕРБ обяви още, че депутатите от управляващата партия ще подкрепят ограниченията в рекламата на хазарта, които подготви Симеонов, но не и връщането на пушенето в заведенията. Останалите законови промени, свързани с регулацията на апартхотелите и преместваемите обекти, предстои да бъдат обсъждани от работна група с участието на депутати от ОП и председателите на бюджетната и екокомисията Менда Стоянова и Ивелина Василева, обясни Цветанов." - в. "Стандарт".

"Ситуацията в държавата е странна - управляващи партии търсят плаващи мнозинства, а не се излиза с обща програма на кабинета, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера Валери Симеонов в парламента. БСП ще подкрепи ограниченията на рекламата на лотарийни игри по телевизията, а за връщането на стария режим за пушене в заведенията депутатите на Корнелия Нинова щели да гласуват по съвест. По нейни сметки разположението на силите било 50:50. Нинова е казала на Симеонов, че трябва да се увеличи ДДС за хазартните игри, които в момента се облагат с 15% върху залозите, докато ДДС за всички останали стоки и услуги (без туризма) е 20%. Преди това Симеонов се срещна с Цветан Цветанов и групата на ГЕРБ. Цветанов също обеща подкрепа за закона за хазарта, но не и за тютюнопушенето, както и да бъдат обмислени останалите законодателни инициативи на Симеонов. БСП е втората голяма партия, която подкрепя Закона за хазарта, което означава, че има категорична позиция сред политиците и обществото по него, каза Симеонов, след като излезе от стаята на БСП. Във вторник Нинова се срещна и с другия вицепремиер Красимир Каракачанов (ВМРО/"Обединени патриоти"), който търсеше подкрепа за проектите за модернизация на армията и законопроекта на ВМРО за вероизповеданията... Симеонов няма да се среща с ДПС. Това означавало да ги легитимира като политическа сила. "За нас те са мафиотска структура", каза вицепремиерът и лидер на НФСБ." - в. "Дневник".

Вестниците продължават да следят и темата за КТБ.

"Делото КТБ започна с тържествено стоене на крака Всички присъстващи от КТБ щяха да бъдат наказани да стоят прави, докато слушат как прокурорът Гешев чете обемистия обвинителен акт. Делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), по което главен обвиняем е Цветан Василев, най-сетне започна по същество. Въпреки че в сряда в спецсъда трябваше да протече една съвсем формална процедура по четене на обвинителния акт, участниците в делото някак успяха да оплескат дори това. В самото начало на заседанието съдия Вержиния Петрова нареди на всички в залата да станат на крака, докато прокуратурата чете. "Четем обвинителен акт - това е една от най-тържествените части в един съдебен процес, ако обичате, прави", заяви тя, цитирана от "Клуб Z". Така присъстващите 17 обвиняеми, адвокатите им и журналистите бяха принудени да се изправят на крака. Адвокатите веднага реагираха, тъй като обвинителният акт по това дело е изключително обемен - около 11 хил. страници. От прокуратурата обявиха, че ще четат само заключителната част, но той също не е кратък - около 5 хил. страници. Адвокат Ина Лулчева, която защитава двама от обвиняемите, спаси положението. "Стоенето в рамките на 8 часа на лица, които са и на възраст, представлява едно недопустимо третиране, с което считам, че не би следвало да започва този наказателен процес. Ние никога не сме поставяли изискване прокурорът да стои прав. Аз заявявам, че не съм в състояние да стоя права 8 часа", заяви тя. В крайна сметка съдия Петрова, която е и бивш прокурор, разреши на присъстващите да седнат. Прокуратурата ще чете акта няколко дни." - в. "Сега".

"Шефът на Спецпрокуратурата за делото "КТБ": Съзнателно се бавят разпити Не става въпрос за атаки или обвинения, а за обяснения. Така ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев коментира в сутрешния блок на Нова телевизия вчерашните събития около делото "КТБ". По думите му подсъдимите искат да бавят процеса, както и съзнателно се бавят разпити. "Това, което се случва, не може да се случи в нито една страна от ЕС", заяви Гешев. Според него не се процедира по този начин. "Това онагледява една от причините защо гражданите чувстват несигурност", сметна още ръководителят на Специализираната прокуратура. Гешев коментира и вчерашната акция по залавянето на служители на Здравната каса с Пловдив заради подкуп. Развитието на случая напомни на ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева. "Това е процедурата, обясних как стоят нещата, така е регламентирана ситуацията законово и така трябва да се прави", заяви той. Според Гешев случаите са различни по същество. В едната ситуация става дума за лице властта, което налага намесата на Спецпрокуратурата. Той не разкри повече детайли в това отношение, като обясни, че се предвижда брифинг по случая. "Това, което виждам, е един успех", смята Гешев." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    не разбирам
    4 0
    08:33, 11 май 2018

    Не разбирам защо държавата трябва да плаща пари за хеликоптери да търсят някой, който е решил за слава да се изкачва на някой връх?Защо?Като ще рискува, да рискува само себе си!Ние какво сме му виновни че е решил да се изкачва?На всичкото отгоре си оставил и скъпия сателитен телефон!?Юнак Не разбирам също това преглед на кой печат е, защото вчера имаше в доста издания публикации, че Макрон е дал на Бойко ясно да се разбере че който принадлежи към Европа трябва да върви с бързи крачки и да прави реформи, а не в последния момент да се чуди как да замаже положението.С една дума ни е дал един шут в г*за!

Последни новини