Крепост става сцена на българския фолклор и традиции за 19-ти път

Димитровградското село Крепост домакинства за 19 път на Национален фолклорен събор "Читалището - храм на българския дух" - Традицията продължава".

Празникът на традициите ще е в двата дни- 19 и 20 май.

В съботния ден от 10 часа в двора на ОУ "Хр.Ботев" ще бъде открит фолклорния събор, в който тази година ще се надпяват над 65 участника от цялата страна. Гостите могат да се включат и в изложението на старинни занаяти-на живо да видят как се изработват метли, сачове, да се докоснат до дърворезбарския майсторлък, както и дегустират станалата популярна и зад граница местна халва.

В неделя конкурсната програма ще продължи до 17 часа. След приключването на изявите на участниците в нея, започва концертът на местния представителен фолклорен хор  при читалище "Селска пробуда", с ръководител Недялка Колева. Изявата е посветена на 65- годишнината от основаването на хора.

Програмата продължава с танцовите изпълнения на "Багреница" и концерт на оркестър "Хасково", с ръководител Димчо Йорданов и солисти Тонка Колева и Филип Маринов.

От 19.45ч е награждаването на отличените колективи в надпяването. Точка на двудневните тържества ще сложат оркестрантите от "Колорит"-Хасково.

Традиционно село Крепост чества своя празник на 21 май - Св. св. Константин и Елена, а събора на селото се провежда в навечерието му.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини