70-годишен юбилей за ловно-рибарското дружество на Димитровград

Изображение 1 от 3

    Сдружението на ловците и риболовците в Димитровград чества 70 години от своето създаване.

    По повод годишнината си, на 18 май от 16:30 ч. в залата на КДК ще се проведе Отчетно събрание на организацията. Концерт на Забавно-духов оркестър в пространството на алеята пред КДК ще бъде поздрав на към всички делегати на форума. С шествие участниците ще се отправят към паметника на Освободителите, където ще положат венци и цветя. По-късно вечерта ще се състои официална вечеря, на която ще присъстват гости на сдружението от цялата страна. Очаква се в Димитровград да пристигне и председателят на Националното ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България, инж. Васил Василев. Тържествената вечеря ще започне с официална церемония, на която двама деятели на сдружението в Димитровград ще бъдат отличени за съхраняване и популяризиране на ловната дейност. Поздрав към всички членове и гости на сдружението ще отправят Акустично-джаз трио, ТА „Звездица“, ЦТИ „Галаксико“ и поп изпълнителката Нелина.

    Ловно-рибарското дружество в Димитровград е основано през 1948 г. , като дотогава в района са съществували три дружинки – в Черноконево, Раковски и кв. „Васил Коларов“. Новообразуваното дружество се обособява от 16 дружинки с около 560 члена. За председател е избран Димитър Димитров.

    Макар земите около Димитровград да са благодатни на дивеч, през 1949 г. е поставено началото на изкуственото му отглеждане и разселване. В Ловния парк край Марица са пуснати трийсетина фазанчета, а през 1960 година птиците са вече 1 000. На няколко пъти се донасят зайци от Северна България за подобряване на популацията, като в замяна се изпращат яребици.

    През 1956 г. в дружеството вече членуват 30 дружинки, а 5 от тях са на производствен принцип. Членовете наброяват 815 човека, от които 542 ловци, 197 рибари и 72 ловци-риболовци. Тогава за пръв път са приети и 5 жени.

    През 1966 г. се осъществява нова реорганизация, с която дружините се обособяват в ловни стопанства с 25 – 30 000 дка. площ. В състава на дружеството влизат 16 села и 1 140 члена.

    Днес Сдружението на ловците и риболовците в Димитровград включва 19 дружинки със 750 члена, от които 8 жени. За своята 70-годишна история дружеството има изградени дълбоко вкоренени традиции не само в отглеждането и развъждането на дивеч, а и като семейна история. В състава му има няколко поколения ловци – дядо, баща и внук.

     

     

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Kv
      kvazi
      4 -3
      12:12, 17 май 2018
      събрание на малоумниците, примати, живеещи още в средновековието !
    Последни новини