Среща с Ева Майдел - ниска безработица и недостиг на кадри

Изображение 1 от 4

    Среща-дискусия на тема „Образование, кадри, растеж” организира в Димитровград евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Ева Майдел. Домакин на срещата бе кметът на Димитровград Иво Димов, а в дебатите участваха народният представител от ГЕРБ Евгения Ангелова, областният управител на Хасково Станислав Дечев, представители на образователни институции, НПО и граждани. 

    „През последните години в община Димитровград бяха направени редица големи инвестиции. Предстои стартът на още нови производства и това безспорно ни изправя пред най-сериозния проблем- кадрите и работната ръка. Затова този проблем ще дебатираме с най-работещия евродепутат – Ева Майдел”, заяви кметът Иво Димов. Той е подчерта, че направените в Димитровград инвестиции са успехи за цялата област и че основен катализатор за икономическото развитие на общината е магистрала "Марица".

    "Много съм впечатлена от променящия се Димитровград. Всеки път, когато идвам тук виждам, че се надгражда, работи се с размах", заяви Майдел. Тя увери, че много сериозно се работи по приоритетите бъдещето на младите хора и конкурентноспособността и инвестициите

    "Най-трудните инвестиции са в образованието, но те са оправдани и винаги се възвръщат", каза още Майдел.

    Очаква се 4000 нови работни места да бъдат открити от бизнеса в Димитровград до края на 2019г., а градът и сега е с най-ниската безработица в региона - 5%.

    Майдел подчерта, че Правителството вече е приело необходимите промени за въвеждане на дуалното образование и резултатите от това ще бъдат видими съвсем скоро. „Професиите, които осигуряват реална реализация и възможности за професионално израстване вече се предлагат в средното образование, благодарение на сътрудничеството с бизнеса”, обясни тя.

    Областният управител на Хасково Станислав Дечев подчерта, че приоритет в неговата работа остава професионалното образование. Той припомни, че в рамките на Първата седмица на професионалното образование е успял да събере заедно професионалните училища и бизнеса, за да се презентират и да убедят родителите в необходимостта от професионално образование за децата им. „Знам, че всички родители искаме децата ни да се развиват и да учат, но изборът на професия не означава, че това няма да се случи. Напротив, професионалната реализация ще бъде още един мотив младите хора да останат да работят и да се развиват тук”, обясни Станислав Дечев. Той поздрави Иво Димов за партньорството с Industry Watch и за изпреварващата крачка, която Димитровград е направил, за да предвиди икономическото развитие на региона през следващите години.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Жи
      жи
      4 -1
      17:10, 18 май 2018
      Как успяха да излязат от залата присъстващите и гостите? Та то само мед и масло е текло вътре , като чета! Ще има 4000 работни места с заплата 500 лв и 12 часа работни на ден! Ликувай народе!!!!
    • 2
      То
      Това
      5 -2
      21:26, 18 май 2018
      Това са част от хората, които колонизираха България! Ще се работи на минимална заплата. Колко са самодоволни! През "скапания" социализъм държавата беше на мястото си и се знаеше какви специалисти са необходими. Сега всичко е прекрасно по думите на един кмет-лъжец, който си купи диплома. Защо Димитровград опустя след като този лъжец говори, че няма безработица?
    • 3
      Ге
      Георги
      3 -1
      23:57, 18 май 2018
      До къде я докарахме ,Ева Майдел да ни дава уроци за инвестиции в образованието, за приоритетите в бъдещето и професионалното израстване на младите хора.
      г.-жо Майдел ,държавата ни бъкаше от култура , кина, театри , училища,читалища,болници,здравни служби,образовани хора, инженери,химици ,механици,лекари, учители,агрономи и.т.н.
      Но лицемерието на вашата система с помощта и на нашите продажници съсипа всичко това
      .Изкуствено държат народа ни в това положение а,за целите можем само да гадаем.
      Омръзна ни от такива като вас и до вас да ни поучават и дават съвети.

    Случаен виц

    Последни новини