Помагат на българи да напуснат Мексико заради грипа

Въпреки десетките фатални случаи на свински грип в Мексико, нито една държава съседка не е наложила забрана за пътуване или бизнес.
Това съобщи пред „Фокус" говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов. В разговор между него и посланика на България в Мексико е станало ясно, че опасност определено съществува, но засега тя не е толкова голяма, за да се превърне в причина държавата да бъде изолирана. Горанов увери, че българското посолство поддържа връзка с нашите сънародници, които живеят в Мексико сити, и е в постоянна готовност да им съдейства, ако искат да напуснат страната. Ведомството информира по имейл ежедневно всеки, оставил адреса си българин, за новините, които излизат от Министерство на здравеопазването в Мексико, както и оценките на Световната здравна организация.
Говорителят на Външно министерство посочи, че дори Световната здравна организация все още не е обявила никакви забрани за пътуване на хора от и за Мексико, въпреки че жертвите в страната станаха 103.
Той обясни, че всички правителства съветват своите граждани, които пребивават в Мексико, да спазват изискванията в подобни случаи – да не посещават многолюдни места, да носят предпазни маски на лицето си.
Две специални камери, които да следят дали сред пристигащите пасажери на летище София има хора с висока температура, бяха монтирани днес преди гишетата на „Гранична полиция". Оттам съобщават, че ще оказват съдействие при нужда на лекарския екип, който се намира на аерогарата. Той трябва да следи дали пътници, пристигащи от чужбина, имат симптоми на свински грип.
Междувременно Европейската комисия призова за спешна среща на министрите на здравеопазването във връзка със свинския грип, съобщи председателят й Жозе Мануел Барозу пред репортери в гръцката столица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Твърде рано е да се правят предположения за ситуацията. ЕК следи развитието й много внимателно заедно със страните членки", каза Барозу.
Еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу вече е поискала от чешкото председателство да организира извънредна среща възможно най-бързо.
В същото време Китай временно забрани вноса на свинско месо и продукти от Мексико и три американски щата - Тексас, Канзас и Калифорния заради епидемията от свински грип, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.
Израелското министерство на отбраната пък започна подготовката за извънредно положение, ако свинският грип прерасне в епидемия. Програмата "Здравна стена" ще бъде въведена незабавно след обявяването му. Според нея израелската армия ще получи широки пълномощия за установяването на реда в страната, пише израелският вестник "Маарив". Според експертите, ако епидемията се развие, може да пострада до 30% от населението, което ще парализира обичайния живот в страната. В министерството на отбраната на Израел съществува секретен отдел по борба с биологични атаки, който ще се заеме с функциите на държавно управление в условията на извънредно положение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини