Започва голямото препитване на седмокласници и зрелостници

Общо 55 190 зрелостници се явяват днес в първия държавен зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас, който започва в 8.00 часа.

Матурата по български език и литература в 12-и клас ще се състои в 651 училища, в над 4200 класни стаи, като в нея ще участват 10 100 квестори.

Тази сутрин в 5.10 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката бе изтеглен изпитен вариант 24 от над 11 милиона възможни комбинации.  Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по Българското национално радио в 12.00 часа.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание. Запазват се и модулите на матурите в 12-и клас, въведени за първи път през миналата година заради мерки за сигурност.

Изпитът започва в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа. Учениците се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита.

Трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита, както и да пишат само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

По-късно днес, в 8.50 часа, отново в МОН, ще бъде изтеглен изпитният вариант /от три възможни/ по български език и литература за изпита след седми клас за националното външно оценяване, и за преразказа по непознат текст с дидактическа задача.

Изпитът за седмокласниците по БЕЛ започва в 10.00 часа и на него се очаква да се явят 57 129 седмокласници в страната. Националното външно оценяване по български език и литература в седми клас е в два модула. Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория - за написването на преразказа, е 90 минути.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в седми клас

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини