Майсторки подредиха красотите на България от захар в Двореца в Балчик

    Уникална красота, наслада за очите и много труд. Това съдържа „сладкото изложение“ в галерия “Тихото гнездо” в Балчик, което беше открито на 24 май. В тях могат да се видят красотите на България, исторически личности, вдъхновения от българския фолклор, та дори и шедьоври на писаното слово. Всички те са направени от захар. Проектите са част от колаборация “Моята България”. По-голямата са професионалисти но в други области-не в сладкарството.Сред тях има финансист, юрист, архитект, учител, филолог, управител на агенция за недвижими имоти. Някои от майсторките живеят извън страната от години.

    Идеята за проекта тръгва преди година, като тя най-напред се реализира само в интернет пространството в създадената габровката Мария Озтьорк страничка. Тя живее от години в Истанбул. В изложбата се представя с Желязната църква „Св. Стефан“. Кулинарният й шедьовър бил създаден по повод реставрирането на църквата, бил е представен и в на официалния обяд в Българската Екзархия, даден по случай завършването на реставрацията на българската църква.

    В захарната експозиция могат да бъдат видени копие на книгата „Под игото“, образите на светите братя Кирил и Методий, скулптура на Хан Аспарух, образът на Левски, икона на Св. Иван Рилски, копие и на самия Дворец в Балчик. В част от сладките творения отражение намира красотата на българката, други показват розобер и жътва. Един от експонатите показва “канатицата” – основен елемент в чипровските килими, част от списъка на ЮНЕСКО за световно нематериално наследство.

    Силвия Колева, Диана Петракиева, Албена, Божидарова, Мариела Иванова, Беатрис Янева, Мария Паликова, Ралица Камбурова, Мария Гечекова, Марина Дановска, Светла Петрова, Мария Озтюрк, Милена Димитрова, Зорница Никифорова, Емануела Цакова, Зюбейра Адемова, са майсторките на тортените творби.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини