Кризата е нищо в сравнение с комунизма, смята полският премиер

Глобалната финансова и икономическа криза не може да се сравнява с трудностите, изживяни от източноевропейците във времената на комунизма. Това заяви полският премиер Доналд Туск при откриването на конгреса на Европейската народна партия във Варшава.

Пред близо 3500 консерватори от цяла Европа, събрали се да дадат началото на предизборната си кампания за Европейския парламент, Туск добави, че континентът може да преодолее икономическите трудности, стига да запази вярата си във фундаменталните ценности на свободата и солидарността.

"Повярвайте ми, днешната финансова криза изобщо не може да се сравнява с преживяното от поляци, чехи, германци, латвийци, литовци, словация, унгарци, българи и румънци през 70-те, 80-те и 90-те години. Онова беше истинска криза", заяви Туск.

Ройтерс припомня, че целият район от Балтика до Черно море страдаше от постепенен икономически упадък на комунизма, символизиран най-добре от празните рафтове в магазините, дългите опашки и некачествените стоки. Това пък бе последвано от често болезнени реформи след 1989г. и хаотичен преход към демокрация и свободен пазар. Днес пък районът е особено тежко ударен от кризата, след години на динамичен възход в рамките на ЕС.

Партията Гражданска платформа на домакина Туск има стабилно парламентарно мнозинство и не й предстоят избори до 2011г. За форума в монументалния Дворец на културата от времената на комунизма във Варшава пристигнаха премиерите на Франция, Италия, Гърция и холандия, германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Поляците прожектираха на гостите филм за падането на Берлинската стена, от което тази година се навършват 20 години, и за борбата на профсъюза "Солидарност". По ирония на съдбата в същото време отвън около 500 работници, включително от прочутата през 80-те години корабостроителница в Гданск, люлка на "Солидарност", протестираха, скандираха и гориха гуми срещу решението на Брюксел да забрани на Полша да помага на три балтийски корабостроителници.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини