Разкриха мистерията на гравитационните хълмове

По света съществуват няколко мистериозни места, които очевидно не се подчиняват на гравитацията – места, на които колата ви потегля сама нагоре по хълма, а колоездачите се затрудняват да се спуснат по възвишението.

Странният природен феномен е познат като “гравитационни хълмове” - такива са Confusion Hill в Калифорния и Magnetic Hill в Канада. И макар подобни възвишения да разпалват слухове за магьосничество или заровени под земята гигантски магнити, реалното научно обяснение ще ни накара да поставите под съмнение всеки хълм, който се изпречи пред вас.

По света са докладвани множество гравитационни хълмове – в САЩ, Великобритания, Бразилия и Италия, те всички се приличат по едно – ако шофирате по него и поставите автомобила си на неутрална предавка, той ще започне да се движи бавно НАГОРЕ по хълма.

Какво всъщност се случва? Оказва се, че странният природен феномен е всъщност оптична илюзия, толкова добра илюзия, че е невъзможно да повярваме в нея без подходящото оборудване.

Ако се снабдите с геодезично оборудване и GPS маркери, измерващи разликата между “горе” и “долу”, ще осъзнаете, че въсщност всички е наобратно.

Но ако възвишението е толкова стръмно, че колата ви набира сама набира инерция по него, как е възможно очите ви да ви лъжат така всеки път?

Според психолози, всичко опира до хоризонта – той или е препречен в район с гравитационни хълмове, следователно не ни дава възможност да видим отправната точка, или хоризонтът си е там, но ни пречи да видим наклона на хълма по отношение на останалата част от пейзажа.

Както се казва всичко опира до гледната точка.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини