15 °C

Тежък удар за онлайн търговията в САЩ, ще плаща щатски данъци

Върховният съд на САЩ е решил в четвъртък, че американските щати имат широки права да облагат онлайн продажбите на стоки и услуги, с което отменя собственото си решение, отпреди 25 години в началото на интернет ерата.

Деветте съдии са се произнесли 5 на 4, което отменя предходното решение на висшия съд на САЩ, според което даден щат може да облага само продажби на фирми, които имат физическо присъствие в този щат.

Решението на съда може да окаже голямо влияние както върху онлайн търговията, така и върху търговията на дребно, и да даде възможност на щатите да получават приходи от данъци върху продажбите от електронната търговия.

Решението, с което Южна Дакота печели срещу онлайн търговеца на мебели Wayfair, предизвика вълнение в бранша на онлайн търговията и падане на акциите на Амазон, eBay, Etsy и др.

Казусът на Южна Дакота беше подкрепено от 35 щати и федерални правителства. 

Върховният съд сега отменя решение от 1992 г., в което се е произнесъл, че компанията Quill, която изпълнява пръчки по мейл, не трябва да плаща данъци върху продажбите в Северна Дакота. Съдът обяви в четвъртък, че предишното му "правило за физическо присъствие" е "неправилно и некоректно", а по-ранното тълкуване на "клаузата за търговия" - конституционна гаранция срещу намесата в междущатската търговия, не е приложимо в този случай.

"И със сигурност целта на Търговската клауза не е да позволи на съдебната власт да създава пазарни изкривявания.", казва съдия Антъни Кенеди.

Щатите и традиционните търговци на дребно твърдяха, че предишното решение дава несправедливо предимство на онлайн продавачите, които биха могли да превозват през щатски граници, без да плащат данъци в различни юрисдикции. Търговските центрове, универсалните магазини и големите търговски центрове са съкратили хиляди работници и се борят да останат отворени, тъй като потребителите се обръщат към интернет за все по-голям набор от стоки и услуги.

Главният прокурор Джон Робъртс, заедно с трима други съдии, заяви,  че електронната търговия "се е превърнала в значима и жизнена част от нашата национална икономика на фона на установените правила" и че Конгресът трябва да се заеме с този въпрос.

Президентът Доналд Тръмп приветства решението по време на среща с губернатори в Белия дом: "Това е голяма, голяма победа за губернаторите в тази стая".

Изследователите от GlobalData изчисляват разходите на потребителите на около 15,2 милиарда долара годишно и прогнозират, че решението ще навреди на дребните компании, продаващи само по интернет.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
27 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
27 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
27 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
27 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
27 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
27 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
27 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
27 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
27 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
27 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
27 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
27 фев 2020
Последни новини