Закриха обществената пералня с намеци за лобиране за работна ръка и мръсно бельо

Със 17 гласа „за“ Обществената пералня в Димитровград беше закрита на днешната сесия на местния парламент след 5 -годишно съществуване.

Предложението за прекратяване на дейността й, като Общинско предприятие беше внесено от кмета на града Иво Димов, който се позовава на чисто икономическата мотивация за това.

Закриването на Пералнята обаче не мина гладко. Темата предизвика дебат, като залпа за отпора даде общинският съветник от Коалиция „Да за Димитровград“ Стефан Димитров. Първоначалният му аргумент срещу закриването бе чисто социален-7 души персонал на пералнята остават без работа. Димитров отправи и няколко провокативни реплики към градоначалника, като дори намекна, че се съмнява да не би Димов да се опитва да осигури работници за Язаки със закриването на пералнята, предвид близките заплати на двете места и неговите ангажименти да подкрепя инвеститорите.

„Това предприятие не функционира, както беше заложено. Този пазар в Димитровград, всички знаем, е специфичен, закрита беше и частната пералня, както и химическото чистене. Между 80-90 хил. лв. се налага годишно общинско дофинансиране за  Обществената пералня, което обезсмисля работата й. Тези пари могат да бъдат ползотворени за други дейности в Димитровград. Защото бюджетът на една община не е ластик, който може да бъде разпъван до безкрай“, отговори Димов и напомни на опонента си, че докато  Димитрове бил кмет на Димитровград, именно той е лобирал за създаването на Обществената пералня.

Някои от общинските съветници се опитаха да вкарат и още по мелодраматичен обрат по въпроса, като намекнаха за хигиената. Димов обаче ги успокои, че надали има опасност някой да се появи с неумити крака.

Обмисля се помещението и оборудването на Пералнята да бъдат дадени под наем, а за прането на бельото в детските градини да бъде обявена обществена поръчка.

По време на дебатите стана ясно още, че много от детските заведения и в момента перат сами. Тъй като са на делегирани бюджети имат право да разпределят за какво да използват средствата си, каза още градоначалникът срещу забележката на Димитров дали плащането на външен извършител на услугата по прането, няма да е за сметка на парите, които се дават за дейностите за децата.

Обществената пералня в Димитровград, която първоначално беше създадена като социално предприятие с финансиране по проект от Оперативна програма "Човешки ресурси", беше открита през 2012 г. година лично от тогавашния социален министър Тотю Младенов. Като условие по проекта беше заложено, че след изтичането на проектния договор, тя ще заработи на чисто пазарен принцип. 

Красимира Славова

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кх
    кх
    9 -1
    20:08, 28 юни 2018
    Като знам как избраха ръководител на този проект, май по външен вид беше. И явно и така се е ръководила и пералнята от избраната.То не става само с мерак , трябва и можене:да можеш да ръководиш , да разбираш естеството на работата и т.н. Но и тогава връзкарството и партизанщината си казаха думата. А пък парите по Проекта са усвоени нали!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Още новини

Последни новини