12 °C

Закриха обществената пералня с намеци за лобиране за работна ръка и мръсно бельо

Със 17 гласа „за“ Обществената пералня в Димитровград беше закрита на днешната сесия на местния парламент след 5 -годишно съществуване.

Предложението за прекратяване на дейността й, като Общинско предприятие беше внесено от кмета на града Иво Димов, който се позовава на чисто икономическата мотивация за това.

Закриването на Пералнята обаче не мина гладко. Темата предизвика дебат, като залпа за отпора даде общинският съветник от Коалиция „Да за Димитровград“ Стефан Димитров. Първоначалният му аргумент срещу закриването бе чисто социален-7 души персонал на пералнята остават без работа. Димитров отправи и няколко провокативни реплики към градоначалника, като дори намекна, че се съмнява да не би Димов да се опитва да осигури работници за Язаки със закриването на пералнята, предвид близките заплати на двете места и неговите ангажименти да подкрепя инвеститорите.

„Това предприятие не функционира, както беше заложено. Този пазар в Димитровград, всички знаем, е специфичен, закрита беше и частната пералня, както и химическото чистене. Между 80-90 хил. лв. се налага годишно общинско дофинансиране за  Обществената пералня, което обезсмисля работата й. Тези пари могат да бъдат ползотворени за други дейности в Димитровград. Защото бюджетът на една община не е ластик, който може да бъде разпъван до безкрай“, отговори Димов и напомни на опонента си, че докато  Димитрове бил кмет на Димитровград, именно той е лобирал за създаването на Обществената пералня.

Някои от общинските съветници се опитаха да вкарат и още по мелодраматичен обрат по въпроса, като намекнаха за хигиената. Димов обаче ги успокои, че надали има опасност някой да се появи с неумити крака.

Обмисля се помещението и оборудването на Пералнята да бъдат дадени под наем, а за прането на бельото в детските градини да бъде обявена обществена поръчка.

По време на дебатите стана ясно още, че много от детските заведения и в момента перат сами. Тъй като са на делегирани бюджети имат право да разпределят за какво да използват средствата си, каза още градоначалникът срещу забележката на Димитров дали плащането на външен извършител на услугата по прането, няма да е за сметка на парите, които се дават за дейностите за децата.

Обществената пералня в Димитровград, която първоначално беше създадена като социално предприятие с финансиране по проект от Оперативна програма "Човешки ресурси", беше открита през 2012 г. година лично от тогавашния социален министър Тотю Младенов. Като условие по проекта беше заложено, че след изтичането на проектния договор, тя ще заработи на чисто пазарен принцип. 

Красимира Славова

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Кх
  кх
  9 -1
  20:08, 28 юни 2018
  Като знам как избраха ръководител на този проект, май по външен вид беше. И явно и така се е ръководила и пералнята от избраната.То не става само с мерак , трябва и можене:да можеш да ръководиш , да разбираш естеството на работата и т.н. Но и тогава връзкарството и партизанщината си казаха думата. А пък парите по Проекта са усвоени нали!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Още новини

Хороскоп за 22.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Поставили сте си задачи, за които ще ви е нужна повече енергия. Съсредоточете се върху по-близките си цели, дългосрочните оставете за по-късен етап. Едно запознанство може да прерасне в по-сериозна връзка. Вие сте готови за промяната, която следва и сте наясно, че тя ще ви наложи и ограничения, но няма да съжалявате.
22 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Търсете промяната, предизвикателствата поддържат духа ви силен. Работете за приключване на вече започнати задачи, като не забравяте и за домашните задължения. С приятели ще се разведрите, обменяйки мисли и енергия. В професионален план се очертават полезни срещи. Подробностите от бита също ще привлекат вниманието ви.
22 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Популярността, за която отдавна мечтаете днес ще ви навести. Стараейки се да сте сред първите ще поемете риск, за който не сте мислили преди. Не се притеснявайте, няма да ви навреди, напротив. Обещания за по-тясно обвързване ще получите или ще дадете. Те могат да имат отношение както към деловите ви задачи, така и към конкретен човек.
22 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще продължите да се трудите с желание и ентусиазъм, имайки енергия и добро настроение. Имате конкретни планове, но все още не сте проучили възможностите как да ги реализирате. Ще споделите намеренията си с партньора и заедно ще работите за да устроите по-добре личния си живот.
22 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Природата ви е дарила с устремност и плам - комбинация, която ви дарява с изисканост и приспособимост, с късмет и ярка интелигентност. Това не са комплименти а залог за успех. Няма да е излишно, ако все пак не се главозамаете, и не забравите, че съществува едно качество наречено скромност. Положете усилия, ако трябва за да си го отгледате и съхраните, за да го имате за дълго.
22 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наследствени имоти ще занимават мислите ви и ще ви създават повече грижи, което ще отнеме голяма част от времето ви.С вроденото си великодушие ще отхвърлите с усмивка обзелите ви съмнения към определен човек. Днес някой е приготвил чудесна изненада за вас. Не позволявайте да ви диктуват условия, които не са ви изгодни. Нуждеаете се от повече съсредоточеност и лесно ще се справите с трудностите.
22 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Устремени сте към промяна и това ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и не бива да се поддавате на влиянието му. Заемете се с дела, които ще ви накарат да се почувствате по-добре. Включете и приятелите си, като не забравяте и интимния си партньор.
22 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Действията ви карат хората около вас да ви се възхищават. Наистина успявате да подредите делата си така, че да не остане нещо, от което бихте могли да сте недоволни. В личен план се радвате на споделени чувства от страна на човека, с когото сте обвързани емоционално. Ще останете очаровани.
22 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добронамереността ви към околните ще се възнагради. С желание ще ви помагат и напътстват, стига да не пренебрегвате нечие внимание. Любовта ще ви вдъхнови и подтикне към творчески подход в работата. Започвате нов проект, и ще се изненадата от добрия прием, на който ще се радвате.
22 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е чудесен за вас и показателни в това отношение са радостните събития, които ще ви преследват през целия ден. Не подценявайте късмета си и отделете време за да изгладите недоразуменията с ваш близък. Със сигурност ще успеете.
22 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очертават се забавни мигове с ваши близки. Настроени сте авантюристично, а и обстоятелствата са подходящи за целта. Имате възможности сред които можете да избирате и вие няма да се поколебаете да влезнете в ролята на онези, които решават вместо другите. Бъдете по-внимателни със здравето си и не го подлагайте на изпитания.
22 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Програмата ви за днес ще е натоварена, но приемете предизвикателствата. Бъдете старателни и с качествата, които притежавате, ще постигнете върхове. Вечерта с удоволствие ще се насладите на присъствието на човек, когото харесвате. Имате толкова неща да споделите, че нощта може и да не стигне.
22 окт 2020
Последни новини