И Мароко отряза Европейския съюз за прием на мигранти

Министърът на външните работи на Мароко отхвърли каквито и да е действия от страна на Европейския съюз по създаването на центрове за приемане на мигранти извън границите на Общността в неговата страна, съобщава "Франс прес".

"Мароко отхвърля и винаги е отхвърляло този род методи за управление на проблема с миграционните потоци", изтъкна Насър Бурита в Рабат след среща с испанския си колега Хосеп Борел.

Бурита разкритикува такива мерки като "лесни решения" и "контрапродуктивни".

Заедно с Тунис и Албания, Мароко е една от страните, споменавани като възможни места за приемане на мигранти в приемни центрове извън Европа, въпрос, който е в центъра на обсъжданията на срещата на върха на ЕС в Брюксел, която се провежда днес и утре.

Испания е третата по големина дестинация за мигранти в Европейския съюз след Италия и Гърция.

Мигрантите все повече предпочитат т. нар. Западен средиземноморски маршрут за достигане до Европа, което включва прекосяване на морето между Северна Африка и южната част на континентална Испания.

Въпреки че броят на мигрантите, опитващи се да пресекат Средиземно море, е намалял наполовина тази година в сравнение с 2017 г., общият брой мигранти, достигащи до Испания, се е утроил, показват данните на Международната организация по миграцията.

Около 12 150 души са пристигнали в Испания от началото на годината досега, а още 292 души са загинали при опита си.

Общо около 1000 мигранти за загубили живота си в Средиземно море тази година.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини