Има ли лобизъм в промените в Закона за приватизация?

Политолозите Кънчо Стойчев и Димитър Ганев анализираха в предаването „Тази сутрин” по bTV президентското вето и политическите реакции на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които държавният глава Румен Радев върна за ново обсъждане.

„Съмненията приключиха, в момента сме във фазата на признания. Има ясно признание, че законът е лобистки и премиерът го каза на висок глас. Защо това става постфактум, защо и как се стигна до толкова скоростно гласуване на този закон, ако има държава в България – ако има органи на сигурността, би следвало в момента да работят по този въпрос”, каза Кънчо Стойчев.

Според Димитър Ганев ГЕРБ и премиерът Бойко Борисов в случая са проявили типичния си стил. „Когато се създаде определено социално или обществено напрежение по някой казус, или хвърчи оставка, или съответно се подменя законодателството. Целта е управлението да не понася тежка имиджова щета. Просто Борисов застава в любимата си роля – като втора камара на парламента”, заяви Ганев.

„Големият проблем е как работи нашият парламент, как на юруш се променят закони без обсъждания, подменя се смисълът на демокрацията и тя се свежда до някаква чиста аритметика и се налага силово мнението и интересите на едно мнозинство”, коментира Кънчо Стойчев.

По думите на Ганев напрежение има както в самата коалиция „Обединени патриоти”, така и между ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Трябва да сме наясно, че това не е най-ниската точка на отношения между Валери Симеонов и Волен Сидеров, допълни той.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини