Древните хора в Амазония се заели със земеделие преди 6 хилядолетия

    Ловците събирачи в югозападната част на Амазония са станали земеделци преди повече от 6 хиляди години, установяват изследователи от Музея по археология и етнология в Университета на Сао Пауло (Бразилия). Това е много по-рано, отколкото се смяташе досега. Откритията са публикувани в PLOS ONE.

    Археолозите изследвали артефакти, открити в Teotonio, намиращо се на река Мадейра - един от притоците на Амазонка. Намерените там инструменти са били използвани за обработка на храна. Открити са следи, които говорят за отглеждане на селскостопански култури - маниока (Manihot esculenta), тикви (Cucurbita sp.) фасул (Phaseolus sp.), кариокара (Caryocar sp.) и гуава (Psidium sp.). Възрастта на находките е 7-12 хил години.

    Югозападната Амазония се счита за ранен център на домашното отглеждане на растения в Новия свят, но малко директни доказателства потвърждават тази хипотеза. Новите находки за отглеждането на храни са в пластове от през ранния и средния Холоцен (около 9000-5000 пр. н.е.) в Teotonio, открит обект, разположен на 40 метра високо възвишение на южния бряг на река Мадейра. Резултатите допринасят за непрекъснато нарастващия брой проучвания, които поставят Югозападна Амазония като важен център за опитомяването и експериментирането с ранните култури. Изследователите подчертават, че това доказва колко дълготрайни са последиците от човешкото въздействие върху биоразнообразието на тропическите гори по света.

    Развитието на земеделието се смята за ключово за възхода на човешките цивилизации. Първите форми пшеница са култивирани преди около 11 хил. години от древните селскостопански общности в региона на Плодородния полумесец (регион в Близкия изток, включващ днешните Израел и Ливан, както и части от Йордания, Сирия, Ирак и Югоизточна Турция, а на на запад достигащ плодородните земи около делтата северното поречие на река Нил в Египет) .

    Преходът от събирателство и лов и номадски/полуномадски начин на живот (характерни за старо- и среднокаменната епохи) към земеделие и уседнал начин на живот е наречен неолитна революция. За южноамериканските цивилизации се смяташе, че тази революция е настъпила много по-късно, примерно 2 хилядолетия пр.н.е.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини