Броени часове до най-дългото за века „кърваво“ лунно затъмнение

Необикновено пълно лунно затъмнение предстои тази вечер - то ще бъде най-продължителното за 21 век, съобщи американската космическа агенция NASA.

У нас рядкото небесно явление ще може да се наблюдава в продължение на 1 час и 43 минути.

В небето над България затъмнението ще започне в 22:30 ч. и ще продължи до 00:13 ч.

По време на затъмнението ще се наблюдава така наречената "кървава Луна" - земният спътник ще придобие червеникав оттенък заради рядко наблюдаван оптичен ефект. Когато слънчевите лъчи, преминаващи по допирателната към земната атмосфера, се разсейват и частично достигат лунната повърхност, тя изглежда "кървава". Освен това, тази вечер Луната ще бъде в апогей.

Пълното затъмнение ще може да се наблюдава от Европа, Африка, Близкия Изток, Азия и Австралия. Всички негови фази - от първата до последната, ще траят около 6 часа.

Астрономическата обсерватория на Шуменското плато организира наблюдение на лунното затъмнение и на Марс. Телескопите на обсерваторията ще бъдат свързани с екрани, на които посетителите ще могат да наблюдават астрономическите събития в реално време.
 
"Очаква ни прекрасна гледка - два ярки обекта в небето. Подобен изглед е в състояние да докосне човешката душа и е благодат за фотографите. Отделете време да погледнете към небето и да се насладите", казва Робърт Маси от Кралското астрономическо дружество.

Лунните затъмнения са по-редки от слънчевите, но за сметка могат да бъдат наблюдавани от повече хора. Следващото, макар и не толкова продължително затъмнение ще бъде през януари следващата година, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко над един час. Подобно на предстоящото явление с продължителност близо два часа няма да бъде наблюдавано отново до август 2036 г., отбелязва в. "Дейли стар".

По същото време Марс ще бъде в опозиция, т.е. ще се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. Червената планета вече изглежда по-ярка от обичайното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда. Яркостта се дължи на най-близкото отстояние на Марс от Земята от 15 години.

Прашната буря, която бушува от известно време на Червената планета, не пречи на гледката от Земята, и дори я прави по-ярка, тъй като прашните частици отразяват слънчевата светлина, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Марс не се е бил на толкова близко разстояние от Земята от 15 години. През 2003 г. двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години - 55,7 милиона километра. От НАСА отбелязват, че подобно приближение няма да се случи отново до 2287 г.
 
Следващото макар и не толкова близко отстояние между Земята и Марс ще бъде наблюдавано през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 милиона километра.

И ако двете редки явления не са достатъчни, поклонниците на небесните спектакли могат да се оглеждат и за падащи звезди - на 27 и 28 юли ще бъде максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини