Тези храни правят чудеса с метаболизма

Знаете ли, че някои храни могат да ускорят метаболизма ви. Колкото по-бърз е той, толкова повече калории изгаряте и толкова по-лесно е да поддържате теглото си или просто да се отървете от нежеланите мазнини.
 
Ето ви някои такива вкусни и полезни храни, които ще помогнат за по-бърз метаболизъм:

Храните, богати на протеини
Богатите на протеини храни, като месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения, ядки и семена, помагат за ускоряване на метаболизма ви за няколко часа и го правят, като изискват от тялото ви да използва повече енергия, за да ги усвоява. Освен това този тип храни са страхотни, когато искате да натрупате мускулна маса и при усилени тренировки, посочва сайтът healthline.com.

Храни, богати на желязо, цинк и селен
Желязото, цинкът и селенът играят важни роли в правилната функция на тялото ви. И трите са необходими за доброто функциониране на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма ви. За да си помогнете, включете в менюто си морски дарове, бобови растения, ядки и семена.

Люти чушки
Капсаицинът - съединението, което придава горещия, огнен характер на чушките, спомага за ускоряване на метаболизма чрез повишаване на телесната температура. Научни изследвания показват, че капсаицинът може да помогне на тялото ви да изгори около 50 допълнителни калории на ден.

Кафе
Кофеинът, съдържащ се в кафето, може да спомогне за увеличаване на метаболизма с до 11%. Според изследвания, хората, които консумират приблизително около 3 чаши кафе на ден, изгарят допълнителни 100 калории.

Чай
Консумирането на няколко чаши чай и най-вече зелен такъв може да ускори метаболизма ви с между 4 и 10% и да изгаряте приблизително 100 калории на ден.

Какао
Какаото и чистите какаови продукти, освен че са страшно вкусни, са и много полезни. Какаото е супер стимулатор на бързия метаболизъм. Освен това какаото е пълно с полифеноли и минерали, които се отразяват благотворно на мозъка и тонизират цялото тяло. Все пак в повечето шоколади има малко какао и повече мазнини, затова избирайте колкото се може по-черен шоколад.

Кокосово масло
Кокосовото масло, освен за подхранване и освежаване на кожата и косата, помага да губим допълнително калории. Този дар от природата е богат на мастни киселини и по-специално на средно- верижни мастни киселини. Изследване показва, че забавеният метаболизъм има нужда именно от тях, за да може да се ускори, което пък подпомага отслабването. При консумация на кокосово масло, увеличаваме с до 48% скоростта на обмяната на веществата в тялото ни.

Водорасли
Водораслите са особено полезни, тъй като превръщат захарите и мазнините в енергия, а съдържат и йод (естествен стимулатор на щитовидната жлеза) в големи количества. Все пак ако не ви харесват на вкус, може да ги ползвате като добавка към супите, които приготвяте. Веществото фукоксантин, което придава характерното зелено-кафяво оцветяване на водораслите стимулира изгарянето на мазнините.

И последно, но не по значение. Не забравяйте да пиете много вода! Освен за хидратиране, тя и отлично ускорява метаболизма. Все пак проверете за вашите килограми колко точно вода на ден е добре да пиете!

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини