15 °C

Преди повече от 20 години в интернет е публикуван първият пиратски MP3-файл

На 10 август 1996 хакер с ник NetFrack публикува на пиратски FTP-сървър парчето Until it Sleeps от албума Load на групата Metallica. Така започва масовата дейност по копиране и публикуване на музикални дискове.

В 1996 година вече е в наличност всичко необходимо за глобалния обмен на музикални файлове: програмата DA2WAV (CDDA) за "рипване", програмата L3encode за кодиране в MP3 и конзолни приложения за възпроизвеждане на MP3-файловове чрез Sound Blaster.

Новият формат MP3 за компресиране на музика бе известен само на хакерите, но скоро се разпространи, когато 21 април, 1997 излиза плейера Windows Advanced Multimedia Products (WinAMP) с хубав графичен потребителски интерфейс. Малкото приложение, само 4.2 MB, направи истинска революция.

Всичко започна преди няколко години преди това, когато на сцената се появиха рипeрите. Те работеха под псевдоними и се обединяваха в риперски групи. Съдейки по артефактите, първата риперска еCompress ‘Da Audio или CDA. Именно тя издава историческия рип с песента на Metallica на 10 август 1996. Освен нея, работят групите: Digital Audio Crew, Rabid Neurosis и други.

Работата на групите става възможна, когато се появи първата програма за копиране на съдържанието на аудио CD на твърдия диск. Програмата DA2WAV записва песните в WAV формат. Тя не получава широко разпространение, за разлика от следващата версия, наречена CDDA. С пускането на тази програма, за първи път стана възможно да се правят копия на CD-та.

За съжаление, в онези времена скоростта за пренос на данни е много ниска. Един файл WAV с размер 10-20 мегабайта се точи от FTP-сървъра няколко дни или седмици (ако сървърът поддържа възобновяване след неуспешна връзка), така че е било от особена важност да се намери начин да се компресира звука, макар и със загуби.

Програмата L3encode, разработена от немския институт Fraunhofer, спасява положението. Специалистите от института изобретяват иновативен формат за аудио компресия със загуби MPEG-1 Layer 3 (MP3). Този формат впоследствие се превръща в общопризнат стандарт за аудио компресия в интернет, както стандарта за изображения JPEG.

Загубите на качество в сравнение с оригиналния WAV са малки и почти незабележими за ухото, така че MP3-файловете бяха идеално пригодени за разпространение в Интернет.

 

С появата на CDDA и L3encode музиката не само може да се компресира, но също така и да се разпространява в интернет. И така се започна.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
17 ное 2019
Последни новини