"Необичайно поведение" на руски сателит разпали страхове за космическо оръжие

Високо над главите ни се намира мистериозен руски сателит. Поведението му е необичайно и не прилича на нито един друг сателит, според Американския държавен департамент.

“Не знаем със сигурност какъв е и няма начин да разберем. Руските намерения относно този сателит са неясни, а случващото се е тревожно”, заяви помощник секретарят по оръжейния контрол Йолим Поблит пред ООН.

Коментарите, направени по време на конференцията по разоръжаването на ООН в Женева, Швейцария се появиха само дни след като САЩ потвърдиха намеренията си за създаване на военни “Космически сили” до 2020 година, чиято цел е да посрещнат “нарастващите заплахи на това ново бойно поле”, макар видни фигури от американската космическа общност да определиха идеята за глупава.

Въпреки противоречията около установяването на Космически сили, новопоявилите се детайли около мистериозния руски сателит, трябва да послужат като доказателство за споменатите “нарастващи заплахи”.

Според Поблит зараждащите се страхове са в отговор на космически обект, изведен в орбита от Руското министерство на отбраната през октомври миналата година, който самите руснаци описват като “космически инспектор”.

Поведението на сателита не прилича на поведението на нито един друг руски спътник, извеждан в обрита до момента, категорични са американците.

Макар Поблит да не споменава конкретния сателит, се вярва че става въпрос за Космос 2521, който бе изведен в орбита от друг сателит 2519, въпреки че това стана през август 2017, а на през октомври.

Без значение кой е сателитът, Поблит е категорична, че думите на руснаците не бива да се приемат на доверие.

“Руските ни колеги ще отрекат, че се касае за враждебно настроени системи. Трудно е да се определи целта на обекта, чрез наблюдение на орбитата му.... Това води до следния въпрос: дали разполагаме с достатъчно информация, която да потвърди или отхвърли, че в космоса е било изпробвано оръжие. ООН не вярват в това.”, казва тя.

Макар да не съществуват други доказателства, освен “необичайно поведение”, че странният сателит е вид космическо оръжие, американската позиция е, че без други възможности за разследване на обекта освен дистанционното му наблюдение – ограничение наложено от Договора за предотвратяване разполагането на оръжия в космическото пространство и използването на сила срещу обекти в космоса, няма как случаят да бъде проучен по-подробно.

Руският дипломат в Женева Александър Дейенко отхвърли твърденията, като ги нарече “клеветнически обвинения, основаващи се на предположения”.

От години американското правителство се противопоставя на Договора за предотвратяване разполагането на оръжия в космическото пространство и използването на сила срещу обекти в космоса, определяйки го за “фундаментално сбъркан” с твърде много пропуски.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини