Тръмп подготвя мерки за спиране на „Северен поток-2“

Проектът за нов руски газопровод през Балтийско море към Германия може да се окаже под ударите на американски финансови санкции, твърди вестник "Уол Стрийт Джърнъл", цитиран от агенция ТАСС.

Администрацията на президента Доналд Тръмп подготвя пакет от мерки, целящи да блокират строежа на "Северен поток-2". Не е взето окончателно решение за това дали да бъдат санкционирани непосредствените изпълнители на проекта или също компаниите и банките, които участват във финансирането му.

"Северен поток-2" трябва да бъде завършен догодина. Цената му е 9,5 милиарда евро. Според Тръмп новият газопровод ще увеличи зависимостта на Европа от руския природен газ. По-рано американският сенатор Джон Барасо представи в Конгреса на САЩ законопроект за санкции срещу инвеститорите на руски проекти за износ на енергия.

Според сенатора целта на законопроекта е да "помогне на съюзниците в НАТО да избегнат политически натиск от страна на Русия", която, по неговите думи, използва енергийни ресурси за геополитически цели. Експертите обясняват тези стъпки на САЩ като желание да "пробутат" на европейския пазар доставки на своя втечнен природен газ, който е значително по-скъп, отколкото руския.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини