13 °C

Дайте ми минутка (и половина): броене до 90 и други методи да потушим гнева

Когато Майк Фишер, директор на Британската асоциация за управление на гнева, се запознал с инициативата Take:90, чиято цел е да насърчи хората да броят до 90, когато са стресирани, за да предотвратят изливането на гнева, той откровено побеснял: “Работя с изключително ядосани хора. Ако и вие сте толкова гневни, колкото тях, броенето до 90 няма да ви помогне”.

Експертите зад инициативата Take:90 твърдят, че за да “изчезне чувството на гняв от мозъка” са нужни точно 90 секунди. Това обаче би могло да навлече още повече наприятности на хора с проблеми с гнева, казва професор Уинди Драйдън от Университета в Лондон. “При някой хора методът ще проработи, но други ще са още по-ядосани в края на 90-те секунди”, казва той.

И така какво бихте могли да направите с гнева си, ако само идеята да броите до 90 ви вбесява? Включване в програма за управление на гнева, би могло да помогне, както и следните три подхода:

Запитайте се защо сте ядосани

Когато почувствате, че във вас напира гняв, се запитайте: “Защо съм гневен?” Според Драйдън, ако не поемаме отговорност за гнева си, ако мислим, че за него са виновни само другите хора “това е като да катерим възвишение с тежък камък привързан към крака ни”.

Потърсете помощ

Изградете мрежа за взаимопомощ от поне 8 души, на които можете да се обадите, когато усетите, че във вас напира гняв. Подкрепата е жизненоважна за управлението на гнева – събеседникът, готов да ви изслуша, ще потуши стреса. Но не бихте искали хората да заговорничат срещу вас. По-скоро искате да ви кажат: почакай, какво е твоето участие в драмата? Тук не става въпрос гнева и яроста да бъдат оправдани. Трябва ви човек, който ще анализира вашето поведение и ще признае, че може би отсрещната страна има право.

Научете се да разпознавате физическите знаци

За да избегнете скандала и да проведете нормален разговор, трябва да разпознавате физиологическите характеристики на гнева. Някои хора се разгорещяват, други ги побиват студени тръпки, на трети дланите им се изпотяват. Просто си кажете: “това наистина ми полази по нервите”, а на човекът, който ви е разгневил, отвърнете: “трябва да помисля преди да отговоря, дай ми минутка”. Отделете си пространство, в което да помислите на спокойствие и оставете нещата да се уталожат, преди да реагирате.

Източник:  theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Способността ви обмислено и разумно да пристъпвате към всяко начинание ще ви бъде от полза. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Някои от вас ще попаднат в нова(стара) обстановка, която ще ги посрещне приветливо и радушно.
21 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще погледнете от друг ъгъл на съществуващ проблем и ще ви се отдаде бързо да намерите решението му. Възползвайте се от общуването с хора, чиито възможности са безспорни в професионалната или друга интересуваща ви сфера. Бъдете внимателни и отзивчиви, за да срещнете съпричастност в делата си.
21 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На всеки, който ви пречи в работата му покажете, че предпочитате сами да я свършите, отколкото да слушате празни приказки. Това е начин да постигнете целите си днес. На път сте да спечелите битката, не се отказвайте. Ще получите покана за нечие тържество и то ще ви улесни в общуването.
21 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Владейте емоциите си и не се поддавайте на чужди внушения. Вие най-добре знаете какво трябва да направите, за да доближите успеха до себе си. Заради финансови нужди някои от вас ще потърсят допълнителна работа, подпомагайки бюджета на семейството си. Толерантността и търпението ви в общуването ще убеди опонентите в правотата ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постепенно финансовите ви проблеми ще се разрешат по неочакван дори от вас начин. Това ще ви даде възможност да помислите за разширяване на дейността си. Не изпреварвайте събитията и помнете, че за всяко нещо си има време.
21 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
За мнозина от вас денят ще е приятен и няма да липсват изненади. Ще получите добра оценка за работата си, което ще се отрази положително на професионалното ви развитие. Вярвайте в себе си и дайте изява на скритите си таланти. Някой проявява не скрит интерес към вас и търси взаимност, споделете я.
21 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
С яркото си присъствие на професионалната сцена ще привлечете вниманието на повече хора, от което делата ви няма да пострадат. Напротив, ще получите повече възможности за изяви. Въпреки умората и отегчението ще имате финансови компенсации, които ще върнат усмивката и благоразположението ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще останете поласкани от нечие внимание. Търпението и старанието ви да се справите с всяка ситуация, в която попадате ще ви помогне да не оставяте нерешен проблем. Възможно е да възникнат недоразумения, но скоро ще се изяснят причините и ще отпаднат притесненията ви.
21 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Настроението ви днес е чудесно и доста успешно забавлявате хората около себе си. Важен ангажимент може да промени плановете ви за деня, но не допускайте това да развали настроението ви. В състояние сте да се справите с всичко, което сте намислили стига да не разпилявате енергията си за маловажни неща. Приятел ще успее да ви заинтригува.
21 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстои ни спокоен ден, по време на който ще можете нормално да вършите работата си, без да ви притеснява каквото и да било. Способни сте да поемате голяма отговорност, което ще бъде прието с въздишка от колегите ви. Усилията ви ще бъдат оценени по достойнство, а това допълнително ви стимулира да покажете най-доброто от себе си.
21 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите добра оценка и награда за упоритостта, с която работите по отстраняването на професионален проблем. Умората ще съпътства придобивките, но няма да съжалявате. В романтично настроение ще потърсите компанията на човек, с когото ви е приятно и ще се насладите на компанията си.
21 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ще сте творчески настроени, независимо от това с което се занимавате. Имате доста печеливши идеи, които е необходимо да осмислите обстойно. Контактите ви са ползотворни и ви обещават очаквани възможности. Замете се за работа, предстои ви да свършите много неща. Нямате никакво време за отлагане.
21 ное 2019
Последни новини