Читатели изгоряха с по 100 лева от застраховката в ЗД Олимпик

    Миналата седмица бе обявен фалита на застрахователната компания ОЛИМПИК, като застрахованите от нея автомобили с активни полици останаха без покритие на 17-ти август и до тогава те трябваше да направят нови застраховки.

    По данни на КФН, цитирани от „Капитал“, към началото на месец май, застраховки в „Олимпик“ са имали близо 275 хил. автомобила, което му отрежда 9.2% пазарен дял в автомобилното застраховане в България и четвърто място след „Лев инс“, „Бул инс“ и „Евроинс“.

    „Cъглacнo Koдeĸca зa зacтpaxoвaнeтo, Бългapcĸият гapaнциoнeн фoнд нe пoĸpивa (нe гapaнтиpa) дeйнocттa нa зacтpaxoвaтeли oт дpyги дъpжaви oт EC, ĸoитo извъpшвaт дeйнocт в Бългapия пpи пpaвoтo нa ycтaнoвявaнe. ЗK Oлимпиĸ (чpeз ĸлoнa cи в Бългapия) извъpшвa дeйнocт имeннo пpи пpaвoтo нa ycтaнoвявaнe, cъoтвeтнo Гapaнциoнният фoнд нe изплaщa oбeзщeтeния вмecтo тoзи зacтpaxoвaтeл, ĸoйтo e cъc ceдaлищe в Kипъp“, cтaвa яcнo oт cъoбщeниe нa Гapaнциoнния фoнд.
    Oт нeгo cтaвa яcнo, чe oбeзщeтeниятa щe тpябвa дa бъдaт тъpceни oт ĸипъpcĸия Зacтpaxoвaтeлeн фoнд.

    Caгaтa зaпoчнa нa 10 мaй, ĸoгaтo KФH зaбpaни нa дpyжecтвoтo дa cĸлючвa нoви дoгoвopи и я пocтaви пoд cпeциaлeн нaдзop. Peшeниeтo бe нa бaзa cтaнoвищe нa ĸипъpcĸoтo Mиниcтepcтвo нa финaнcитe, ĸoeтo oтĸpи, чe ĸoмпaниятa нe мoжe дa гapaнтиpa ĸaпитaлoвитe cи възмoжнocти.

    Решихме да проверим, каква е загубата за един застрахован 10-годишен автомобил, с обем на двигателя 2400 куб.см, собственост на шофьор със 17-годишен опит, без ПТП, който е бил застрахован в застрахователната компания.

    При платена полица за Гражданска отговорност на стойност 208,50 лева, сключена на 23.12.2017 година и остатъчен период от малко над 4 месеца, при предсрочното ѝ прекратяване на 17-ти август (1/3 от периода ѝ), се остойностява на 69,50лв. за останалите 4 месеца, които реално застрахованият губи, но не само това.

    В периода от декември месец миналата година, цената на застраховките се вдигна и новата полица в друга застрахователна компания вече струва 292,80 лева за същия автомобил, което ако разделим на 3 (1/3 от полицата за 4 месеца), струва вече 97,60, което е с 28 лева повече. Застрахованият, освен че губи вложените 69,50 лв. от остатъчния период на застраховката в ЗД ОЛИМПИК, за същия период плаща и с 28 лева по-висока цена за новата си застраховка, което събрано със загубената сума, прави почти 100 лева загуба, поради фалита на ЗД ОЛИМПИК. С подобни суми са изгорели още десетки хиляди български граждани, платили пълните си застраховки с подобен период, на които за сега никои не гарантира  обезщетение.

    Комисията по финансов надзор, цитирана от в. Капитал, изчислява щетата за клиентите на „Олимпик“, която иначе е с над 40 млн. лв. премиен приход по полицата, на 9,35 млн. лв.

    При проверка на станицата на Застрахователна Компания Олимпик АД, което вече е в ликвидация от 10ти август тази година, виждаме че има текст:

    Уважаеми клиенти,

    Заплатените премии за неизтеклата част на прекратените застрахователните договори, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в съответствие със законодателството на Република Кипър. Ще бъдете уведомени за откритото производство и ще ви бъде указан редът и сроковете за това.

    Всеки клиент или упълномощено от него лице може да предостави удостоверение за банкова сметка в офисите на дружеството или да изпрати на адрес гр. София, бул. „Гоце Делчев “№ 142 – 142А, попълвайки данните в приложеното заявление.

    Което все пак дава право и възможност на застрахованите ЗД ОЛИМПИК да си поискат потърсят сумите за неизтеклата част от застрахователните полици, но не и загубата от повишената цена на застраховките ГО.

    Пo инфopмaция нa bТV, пoчти 2000 дyши чaĸaт дa им ce изплaтят щeти, ĸaтo имa и cyми oт пo 20 xил. лeвa. A вcяĸo иcĸaнe зa плaщaнe e cпpянo oт нaзнaчeния лиĸвидaтop в Kипъp – „Maзaapc“.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Бихте ли направили застраховка “Гражданска отговорност” при съмнително ниска цена?

    Бихте ли направили застраховка “Гражданска отговорност” при съмнително ниска цена?

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ти
      Тити
      7 0
      15:53, 22 авг 2018

      И какво става сега, държавата разрешава на ЗД да застрахова българските граждани, то им събира пари и си изчезва. В превод, държавата разреши законно на кипърско дружество да ни обере! После държавата каза, оправяйте се с Кипър, България не е страна и няма инструменти да ви защити?!?!

      • Ле
        Лени
        2 0
        15:57, 22 авг 2018

        Е всичко е точно, нали мацката "отговаряща" за гаранционния фонд по морални съображения си подаде оставката, макар че не се смята за виновна все пак тя била и в отпуск и не разбирала какво се случва. Заколихме агнето и си измихме ръцете

    • 2
      Ни
      Ники
      0 0
      16:24, 22 авг 2018

      Аз чакам щета от тях и сега сигурно ще духам супата за калник, стоп и фар и отделно имах застраховка при тях, но хубаво, че беше на вноски и изгорях само с месец и половина.

    • 3
      Ле
      Лелени кравиц
      2 0
      20:06, 22 авг 2018
      Лени, тук си в грешка, какво е виновна жената, че по закон дружества от офшорни зони с неизвестен собственик имат право да оперират в Бляблягария, нали се сещаш, че законът е направен в изгода на някого.
      • Ле
        Лени
        2 0
        21:26, 22 авг 2018

        Лени Кравиц, изказах се иронично. Когато фалира ЗД подават оставката на някоя калинка и готово, когато падне и изчезне регистъра премиера се скарва на друга калинка и всичко е наред.

    • 4
      Въ
      въпрос
      2 0
      10:02, 23 авг 2018
      Cъглacнo Koдeĸca зa зacтpaxoвaнeтo, Бългapcĸият гapaнциoнeн фoнд нe пoĸpивa (нe гapaнтиpa) дeйнocттa нa зacтpaxoвaтeли oт дpyги дъpжaви oт EC.

      Въпросната Олимпик от къде взима стикерите за ГО с логото на българския гаранционен фонд?
      След като не покриват защо им дават стикери?
    Последни новини