Цветанов: Целта на Радев е конфронтация

Пореден опит за конфронтация от страна президента и президентската институция е забавянето на указа. С тези думи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизия казуса с освобождаване на Младен Маринов от длъжността главен секретар.

"Ако имахме хипотеза, в която се предлага и назначаване на главен секретар, тогава трябваше да имаме съгласуване", категоричен е Цветанов.

Той припомни когато Георги Първанов е бил държавен глава и Бойко Борисов главен секретар, процедурата е била затворена за няколко дни и подчерта, че тогава никой не е саботирал тези действия.

Цветанов допълни още, че същата е била ситуацията при напускането на Румен Радев от поста като главнокомандващ, като тогава президентът Плевнелиев веднага го е освободил от длъжност.

"Когато има волеизявление, трябва да се съобразим с него", заяви той.

По думите му не е нормално президентът да търси такава провокация.

Цветанов коментира и желанието на Коалиционният съвет да осъществи среща с президента, като подчерта, че това е на добра воля, за да се покаже, че няма напрежение между институциите.

Припомняме, вчера, 17 септември, Румен Радев отказа да се срещне с Коалиционния съвет, като заяви, че лидерите се разминават с институционалния тон и подчерта, че коалиционният съвет не е законов орган. 

Цветан Цветанов  е категоричен, че Румен Радев е изпаднал във външна изолация и припомни, че президентът е определил европредседателството като неуспех за България.

"Всичко, което прави той на някакъв форум е да критикува правителството и персонално Борисов", заяви Цветанов.

Той допълни също, че ако до четвъртък няма указ на президента, ще бъдат гласувани само другите две оставки.

Според него постъпката на Александър Манолев е отговорна, след появата на напрежение в публичното пространство и потвърди, че той ще продължи да бъде зам. министър на икономиката.

Припомняме, неиздаден от държавния глава указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР попречи на гласуването на предложените нови министри в кабинета Борисов 3 на мястото на подалите оставка заради катастрофата край Своге Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев.

Същия ден и номинирания за транспортен министър Александър Манолев се отказа с аргумент, че не иска да влиза в обяснителен режим след публикации в медиите.

Очакванията бяха, че държавният глава Румен Радев ще подпише указа за освобождаването на Маринов вчера, като в тази посока бяха направени и няколко изказвания, включително и от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

След трети поред Коалиционен съвет бе избран заместник на Александър Манолев и Ивайло Московски в лицето на Росен Желязков, но указ още нямаше, като от страна на лидера на "Атака" Волен Сидеров бе отправена неофициална покана за среща с Румен Радев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини