Проф. Христо Пимпирев представя „Антарктида – студеният юг” в Кърджали

    Най-новата книга на доайена на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев: „Антарктида – студеният юг” ще бъде представена в Кърджали на 27 септември – четвъртък от 17.30 часа в залата на Дома на културата. Срещата е организирана от Община Кърджали,Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна -21 век”,Общински център за култура и младежки дейности и НЧ „Обединение 1913”. Проф. Пимпирев е председател и учредител на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвания и ръководител на ежегодните български полярни научни експедиции. Той води първата българска експедиция в Антарктида през 1987 г. 
    Книгата отбелязва четвъртвековния юбилей на България като полярна страна, която заедно с още 28 държави управлява Антарктида - т.е. 1/10 от Земята. 
    Луксозното двуезично издание предлага информация за всички досегашни експедиции, последни данни за полярната ни база, както и уникални снимки от Антарктида. 
    В книгата има и разказ за достигането на Южния полюс - на 8 януари 2013 г. проф. Пимпирев става първият българин, стъпил на най-южната точка на Земята като член на международна експедиция, посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс от Руал Амундсен и Робърт Скот. 
    На българския полярен изследовател са кръстени: „Пимпирев ледник” и „Пимпирев бряг” на остров Ливингстън в архипелага Южни Шетландски острови, където се намира българската полярна база. 
    В книгата „Антарктида - студеният юг” има и пълен списък и снимки на хората, благодарение на които България е уважавана полярна нация - всички участници в българските експедиции на базата „Св. Климент Охридски” на остров Ливингстън. Сред снимките има и фотос от експедицията, в която преди няколко години взе участие и председателят на НЧ „Обединение 1913” Стоян Анадолиев.
    Преди представянето на книгата ще има и филм, посветен на 30-годишнината от създаването на българската база на Ледения континент.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини