Ердоган захапа САЩ: Турция няма да мълчи, когато санкциите се използват като оръжие

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че страната му не може да си мълчи относно използването на санкциите като оръжие, докато Турция се намира в сериозен конфликт със САЩ заради съдбата на евангелисткия американски пастор, задържан от Анкара, съобщава "Ройтерс".

Турция твърди, че САЩ трябва да зачитат съдебния процес на пастор Андрю Брънсън, като обвиненията на Турция за тероризъм срещу него вбесиха американския президент Доналд Тръмп. През август Тръмп даде зелена светлина за удвояване на митата върху алуминия и стоманата, внасяни от Турция.

Турция също така увеличи двойно вносните мита върху американски автомобили, алкохол и тютюневи изделия.

"Никой от нас не може да си замълчи за произволното премахване на търговските споразумения и използването на икономическите санкции като оръжие", настоя Ердоган в речта си.

В допълнение на решението си да увеличи митата върху вноса на турска стомана и алуминий, администрацията на Тръмп наложи санкции на двама високопоставени служители в кабинета на Ердоган като част от опитите им да окажат натиск върху Турция да освободи пастор Брънсън.

"Ние подкрепяме решаването на нашите проблеми чрез провеждането на конструктивен диалог на равни начала", посочи турският президент.

Анкара и Вашингтон също така са в конфликт заради различаващите им се интереси в Сирия. Вашингтон изрази опасения, че членката на НАТО Турция планира да придобие руска система за противоракетна отбрана С-400, като това може да застраши сигурността на някои оръжия американско производство и други технологии, използвани от Турция, включително изтребителите Ф-35.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини