Ще има 1200 лв таван за пенсиите

Държавата се отказва от идеята да отпадне таванът за новоотпуснатите пенсии от началото на следващата година. За сметка на това обаче за всички вече отпуснати и нови пенсии максималният размер ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли.

За това се договориха синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов.

В момента най-високите пенсии у нас са по 910 лв.

41 000 души ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер. Остават 21 000 души, чиито пенсии ще бъдат ограничени от тавана, обясни председателят на КНСБ Пламен Димитров. 

Според финансовия министър Владислав Горанов "увеличението ще реши 90% от проблемите, но няма да допусне екстремно високи пенсии, които не са заработени", а се дължат на несъвършенствата на формулата за изчисляването им в годините".

 

Заради поскъпването на живота, което предстои през зимните месеци с повишаването на цените на газа, а от там на стоките и отоплението, синдикатите и управляващите са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%.

Освен това е постигната договореност заложеното за догодина 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка да не се прави „на калпак”, а според заслугите на служителите.

Според синдикатите има звена в различните ведомства, които се нуждаят от по-сериозно увеличаване на заплатите. Затова към хората на терен те предлагат да се насочат по-голяма част от 10-те процента, а онези, които работят в администрацията и по кабинетите, да получат по-малко.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини