Какво да ядем в сезона на грипа и настинките

Въпреки че смяната на сезоните и падането на температурите сигнализира за началото на празничния сезон, това означава още и начало на студения сезон,в който върлуват грипове и настинки. Ако не сте внимателни, можете да станете един от хилядите пипнали грип или вирус през есента и зимата.

Разбира се можете да си поставите противогрипна ваксина, но укрепването на имунната ви система не приключва в кабинета на лекаря. Можете да защитите организма си от кашлицата и хремата, ако заложите на храни, които укрепват имунната ви система.

Една от тези храни е пилешката супа.

Тази супа е от основно значение за оцеляването през студения грипен сезон, не само защото е носталгично завръщане към времето, когато мама се грижеше за вас. Според учени в Калифорнийския университет в Лос Анджелис тази супа има противовъзпалителен ефект и успокоява възпалението в горните дихателни пътища, което се случва, когато настинете. Учените отбелязват също, че супата спомага за облекчаване на запушения нос.

Чай от анасон

Анасонът има антибактериални и противогъбични свойства. Той действа като антивирусно средство и съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за повишаване на имунната система.

Розмарин

Розмаринът не е само вкусна билка, с която можете да подправите вечерята си, но също така притежава невероятни противовъзпалителни свойства и е богат източник на антиоксиданти. Тя помага за по-добро храносмилане и по-добро здраве на червата, което води до подсилване на имунната система.

Чесън

Чесънът си е изградил репутация на една от най-добрите храни против настинка и не без основание. Редовното похапване наароматните скилидки намаляват драсично шансовете да се простудите.

Яйца

Яйцата и особено жълтъците са пълни с хранителни вещества, повишаващи имунитета. Яйцата съдържат голямо количество витамин D - витамин, който е от жизнено важно значение за регулирането и укрепването на имунитета. Ако приемате ежедневно витамин D през зимата е по-малко вероятно да хванете настинка или някаква друга инфекция на горните дихателни пътища.

Червени чушки

Още един богат източник на витамин C за борба с настинката. Консумацията на 200 милиграма витамин С на ден може да намали риска от простуда наполовина. Освен това намалява продължителността на симптомите с 8% при възрастните и с 14% при децата. 

Портокали

Портокалите са пълни в витамин С, изключително важен витамин, който всеки започва да приема, когато не се чувства добре. Витамин С е изключително полезен за предотвратяване на настинка, особено при хора, които са изложени на студ.

Куркума

Тази подправка е нещо повече от вкусна добавка към следващото ви ястие. Тя съдържа мощно противовъзпалително съединение куркумин (същото, което придава яркия жълт цвят на куркумата). Според едно проучване куркуминът активира производството на Т-клетки, които са основните клетки, борещи се за здравето ни в нашата имунна система.

Чай от джинджифил

Когато става дума за обикновена настинка, джинджифилът е една от най-добрите храни за облекчаване на състоянието ни. Учените са установили, че силните противовъзпалителни свойства на джинджифила са от ключово значение за способността на корена да се бори с настинка или грип. Тъй като възпалението може да повлияе на имунния отговор на тялото ви, противовъзпалителните свойства на джинджифила може да изиграе основна роля за повишаване на имунитета.

Източник: vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини