БСП: в България всяка година се крадaт над 10 милиарда лева

Изображение 1 от 6

    Вчера вечерта на 24 октомври бе организирана среща с представители от парламентарната група на БСП. На срещата  присъстваха  проф. Светла Бъчварова - член на комисиите по "Бюджет и финанси" и комисията по "Земеделие и храните", Георги Търновалийски - член на комисията за "Наблюдение на приходните агенции и борба със сивата иконимика" и домакинът на срещата Виолета Желева - депутат на БСП от Димитровград.

    Организаторите на събитието представиха проект с названието "Визия за България", който да определя дългосрочно пътя, който да следва РБ България.

    Проф. Бъчварова заяви, че основния проблем на българите са ниските доходи, с които сме на дъното на класацията в Евросъюза, и според нея сегашното управление не прави нищо за повишаване на доходите на населението. Основния акцент в предлаганата от БСП политика е носочен към социалната политика, другия основен момент е "държава, повече държава". Държавата може да управлява всички процеси, в които е нужна и тя не е лош стопанин, допълни Бъчварова.

    За актуализиране на пенсиите спрямо актуалните заплати се застъпват от БСП, като според тях пари в държавата има, но те не отиват за социални дейности. Едно от перата, от които могат да се използват средства за социална политика е излишъкът в бюджета, който според депутатите от БСП е над 2 милиарда и половина лева за тази година, който щял да потъне някъде, за пътища и тротоари, но не и за пенсии.

    Да се намали данъчната ставка (ДДС) за продукти от първа необходимост, детски храни, учебни пособия и лекарствата искат от БСП. 

    Георги Търновалийски засегна демограския проблем на България, като  по неговите думи България след 30 години ще бъде не държава, а територия, поради голямата емиграция от страната. За да се задържат младите хора в страната, трябва да им се предостави сигурност и стабилност, а основна ролята трябва да играе държавата. Държавата не трябва да бяга от ангажимента си и да осигурява повече приходи на хората и от там да се събират и повече данъци. България да си върне позициите на икономическата сила от преди 30 години, когато е била под ръководството на Българската комунистическа партия (БКП) и Българския земеделски народен съюз (БЗНС).

    Парите, с които искат да се финансира по-голямото участие на държавата за повишаването на доходите, трябва да дойдат като се ограничат кражбите и корупцията.  По сметките на БСП, "в България, всяка година се крадат над 10 милиарда лева от обществени поръчки, сива икономика,  измами с данъци, корупция, контрабанда" каза Търновалийски, а според БАН сумата е 11 милиарда лева. Според БСП кражбите и корупцията са бреме за нацията поради "липса на държавата и неспазване на законите", сподели още той.

    Виолета Желева заяви, че политическата позиция на проекта е промяна на модела на управление, защото този модел е порочен и несправедлив. Държавата трябва да е в основата на всички сектори, а тя в момента е абдикирала. Това, че държавата не изпълнява своите функции, било видимо от това, че почти 2 милиона българи живеели под прага на бедността. Това, че държавата трябва да контролира и гарантира всеки един сектор не означава, че държавата ще национализира предприятията, за да гарантира спокойна бизнес среда, заяви Желева.

    Във връзка с демографската криза младата депутатка каза, че за подпомагането на младите семейства акцентират върху семейно подоходно облагане, което щяло да върне от данъците по 50 лева за всяко дете в портфейлите на семействата. Детските надбавки да бъдат справедливо разспределени не само за социално слабите, а и за работещите отговорни родители, които да бъдат диференцирано разпределени и за хората с  нормални, средни и високи доходи и те да получват детски надбавки, каквито в момента не им се полагат.

    Срещата предизвика голям интерес, основно в членовете на социалистическата партия, които изпълниха залата, в която тя се проведе и дори имаше правостоящи граждани.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      По
      Помнещ
      3 -2
      18:18, 25 окт 2018
      Хора, никога не забравяйте 1997 година и какво се случи зимата. Тръгнахме от дъното, а виновниците са тия, дето сега говорят за ниските ни доходи. Парите не падат от небето, а относно корупция, злоупотреби, сива икономика си има служби, които да разследват!
    • 2
      Ев
      Евгени Бакърджиев
      2 -2
      00:00, 26 окт 2018
      До Помнещия , същата година дойде на власт Иван Костов със неговата свита и г-н Божков министър 10% и прочие, прибраха всичко, и корупцията и злоупотребите намаляха драстично .!
    • 3
      Ти
      Тити
      1 0
      10:15, 26 окт 2018

      Аде да не се лъжем, дойдоха комунистите избиха интелектуалния и военния потенциал на нацията, след това свободомислещите хора, съдадоха червени зомбита ивсеки, който не гледаше в правилната посока отивал в Беляне. През всичките години на комунизъм СССР точеше от нацията, използваше ни военно и стратегически и накрая на прочаване и златните ни запаси си прибраха! Хората имат носталгия от една затворена икономика в която за всички имаше, но за всички имаше по малко и еднакво. Нали комунносталгиците не си мислят, че бананите и цитросите започнаха да растат преди и след нова година заради глобалното затопляне от края на миналия век или че света се е появил тогава. Тази глупава носталгия за преди 30 години е вредна за нацията, тогава не е било толкова хубаво, само са ви карали да вярвате колко ви е добре, за да мълчите и да слушкате или под ножа!

    • 4
      См
      Смях на працали
      1 0
      19:13, 11 фев 2020
      Това да ти го казват бсп партията на грабежа, си е гавра с хората ! Ако приемем че герб са "демократична" партия и в техните редици не бъка от пременени комунисти/социалисти, същите (герб) имат още зелено зад ушите в сравнение с лидерите по кражба бсп. Нека не си кривим душите а да си кажем честно, че новата "лидерка" на бсп, "госпожа лъжа" корнела нинова от бившето сдс е участвала в приватизациите по онуй време, от там нататък за какви социалисти ще си говорим, те освен да цоцат и да манипулират старите хора друго не могат.
    Последни новини