По-кратки проверки за нередности с еврофондовете прие правителството

Правителството прие изменение на Наредбата за администриране на нередности по Европейските структурни и инвестиционни фондове, съобщава правителствената пресслужба.

Целта е съкращаване на срока по чл. 10, ал. 3 от Наредбата, съгласно който определеният тримесечен срок за приключване на проверките по сигнали за нередности може да се удължава до три месеца.

Промяната е продиктувана от направен анализ, че увеличаване на броя на подадените сигнали за нередности би довело до забавяне на темпа на изпълнението на програмите. По тази причина срокът по разпоредбата се редуцира от 3 месеца на 45 дни.

В последните седмици темата за правилното изразходване на евросредства стана основна след ареста на журналисти от "Биволъ" по тяхно разследване. Аферата гръмна, след като стана ясно, че разследването касае унищожаването на документи. 

Малко по-късно от ДАНС съобщиха, че започват проверка по случая, а след това прокуратурата запорира и блокира парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около строителната компания "Джи Пи Груп".

Около компанията се разрази скандал и с ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев" и площада пред храма "Свети Седмочисленици". Въпреки заявеното от местната власт, че няма нарушение в изпълнение на поръчката, стана ясно, че нередности все пак са констатирани.

В същото време премиерът Бойко Борисов разпореди частната компания да бъде оттеглена от всички обществени поръчки. Само ден след това от фирмата обявиха, че се отказват от две спечелени обществени поръчки и се заканиха да търсят правата си в съда за това, че са "сатанизирани".

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини