Високите хора са по-застрашени от рак, защото имат повече клетки

Високите хора за по-застрашени от развитие на рак, защото в тялото им има повече клетки, в които могат да се появят опасни мутации, твърди новопроведено изследване.

Предишни изследвания също откриха връзка между високия ръст и развитието на определени видове рак. Според тях всеки 10 см от височината в рамките на типичния за хората диапазон, увеличават риска с около 10%. Подобна връзка е открита и при кучета – по-големите породи са по-застрашени от определени заболявания.

Учените предлагат няколко възможни обяснения, включително, че определени растежни хормони биха могли да играят роля едновременно в определяне на ръста и развитието на рак, или че факторите на околната среда като храненето и заболяванията през детството може да са определящи.

“Една от основните хипотези бе, че в ранните етапи от живота се случва нещо, което прави човешките клетки по-податливи на рак, и което случайно допринася за по-високия ръст”, казва Леонард Нани, професор по биология от Калифорнийския университет.

Но според него сега всичко се свежда до размера: високите хора просто имат повече клетки, в които нещо би могло да се обърка.

Изследването на Нани е базирано на основните модели за развитието на рака, при които в хода на живота в клетките на тялото се проявяват мутации. Ако се появи определена мутация, това води до разивитие на определен вид рак. Теорията твърди, че наличието на повече клетки или повече деления на една клетка, увеличават риска от рак.

Нани сравнил общия риск при мъжете и жените да развият рак от какъвто и да е вид с нарастване на височината с прогнозните изчисления, базирани на броя клетки в тялото.

Резултатите разкрили, че очакванията му са в унисон с наблюденията от живия живот – с 13% по-висок риск при жените за всеки 10 допълнителни сантиметра височина, в сравнение с 12% от наблюденията и 11% по-голям риск при мъжете, в сравнение с 9% в реалния живот.

Като цяло повишен риск, свързан с ръста, бил наблюдаван при 18 от общо 23 вида рак. Според Нани при някои видове не се открива връзка с ръста, защото ефектът на височината е маскиран от други причинители като човешкия папилома вирус, в случая с рака на маточната шийка.

И все пак според Нани, откритията демонстрират, че броят на клетките в тялото е от значение. “Дали ръстът се дължи на добрата диета или, защото родителите са били високи – това няма значение – всичко опира до броя на клетките”, казва той, и признава, че разликите в ръста обясняват само частично защо мъжете са по-застрашени от определени видове рак, в сравнение с жените.

Изследването довело и до няколко изненадващи резултати: меланомата – вид кожен рак демонстирала, много по-силна връзка с ръста от очакваното- нещо, което според Нани може би се дължи на факта, че по-високите хора се характеризират с по-високи стойности на растежния хормон IGF-1.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини