Д-р Михаил Христов: Трябва да работим за подобряване на донорството

Трябва да работим за подобряване на донорството в България, както и взаимоотношенията ни с Евротрансплант. Ако няма достатъчно добро развито донорство в България, не бихме могли да помогнем на хората.

За това призова директорът на Агенцията по трансплантации д-р Михаил Христов в ефира на bTV.

Христов припомни, че досега са били водени само кореспонденции и уговорки с Германия и Виена, но нямало постигнати конкретни резултати.

"Отказите на другите страни за трансплантации са заради драстичния спад на донори", изтъкна той и добави, че ако имаме подписани договори с всички болници за извършване на трансплантации, нямаме ли донори, не бихме могли да помогнем на хората.

Д-р Христов разясни, че не му било ясно каква работа е била свършена досега, но оттук нататък са предприети много важни мерки по думите му. Той констатира, че наследството, оставено му в Изпълнителната агенция по трансплантации, не е добро.

Направен е лекарски консилиум с пристигнали здравни специалисти от Истанбул, които са проверили базата ни и са констатирали, че базата, която имаме, е много добра. 52 трансплантации на сърце има в "Св. Екатерина" и в болница "Лозенец", похвали се лекарят.

Д-р Михаил Христов уточни, че са се подписали споразумения с болниците в Рим, Париж, Хановер и Виена за обучения на български екипи (преди и след трансплантациите), които да отидат в чужбина или да дойде техният екип да оперира при нас.

Той изтъкна, че трябва да се осигури възможност да се помогне на чакащите хора, като в листата на чакащите са 15 човека, а двама от тях са в много тежко състояние. Д-р Христов добави, че това, което може да се осигури за хората в тежко състояние, е второ лекарско мнение.

"Всички пациенти ще бъдат прегледани и ще бъде установено тяхното състояние", увери той.

Д-р Христов изнесе и данни затова колко души са починали от листата за чакащи за белодробно трансплантации в Европейския съюз. По данни на лекаря, 15% от листата на чакащите за белодробни трансплантации в ЕС са починали.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини