Всичко се връща, злобата в социалните мрежи - тъпкано, установиха учени

Всички знаем, че онези ядни разговори в социалните медии могат да се върнат, за да ви навредят - и по-скоро, отколкото мислите. "Добрият", позитивен чат резонира няколко секунди, като цяло, но реакцията на негативни реплики, дори в чат, където обменът се случва по-бързо, отколкото във Facebook или Twitter, продължава много минути. Това установяват нови изследвания на Калифорнийския университет в Дейвис.

"Не само, че този негативен чат има дълъг живот", казва Сет Фрей, асистент професор по комуникация в университета, водещ автор на изследването, "но има и по-дълъг ефект върху оригиналния говорител. Негативните хора наистина нараняват самите себе си". Констатациите са публикувани в Behavior Research Methods през октомври.

Изследователите наблюдавали стотици милиони съобщения в чата в продължение на много месеци в около 600 000 разговора между млади хора, които играят популярна онлайн социална игра. Повечето от единия милион участници по света са между 8 и 12 години.

Данните показали, че положителното послание не само причинява промени в другите, но се връща обратно към оригиналния подател. Ефектите от съобщението на подателя започват бързо да се въртят след едва две секунди и това продължава за една минута.

Обаче чатът, съдържащ негативни съобщения или думи, засяга другите по-силно и продължава да се връща от чат аудиторията средно до осем минути.

Резултатът е зациклена "обратна връзка", в която един случай на негативност предизвиква поток от негативност, който продължава да се увековечава.

Помощ за потребителите да разберат как действията им могат да имат последствия

Положителните и отрицателните изявления били измерени с инструментите за анализ на чувствата, който обикновено се използват за кратки публикации в Twitter.

"Тази работа може да разшири обхвата на политиките в областта на общественото здраве, основаващи се на социалното въздействие, и в крайна сметка да помогне на младите хора да откликват на социални влияния, независимо дали са положителни или отрицателни, онлайн или офлайн". Знаейки колко дълго продължават да съществуват негативните или позитивните взаимодействия и измервайки точно колко неимоверно нарастват, ни помага да разберем кога трябва да се намеси помагащ администратор и колко време те трябва да продължат да бъдат наблюдавани.

Фрей посочва, че участниците в това проучване са били по-млади от повечето участници в социалните медии, които биха имали по-сложни емоции и политически възгледи и по-добри компютърни умения. Това може да направи тези модели по-силни при по-възрастните хора.

Констатациите показват, казва Фрей, че емоциите се разпръскват онлайн по начини, които не винаги можем да измерим при разговорите в лице в лице. "Всъщност става въпрос за изолиране на ефектите, които вашите ядни и неприятни действия ще имат върху вас в бъдеще".

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини