Китай ще строи първото си постоянно летище на Южния полюс

    Китайските изследователи планират да започнат да изграждат постоянно летище в Антарктида през ноември. За намеренията на Китай да строи летище в ледниците бе обявено преди три години, а през април миналата година китайските полярни изследователите планираха да изберат мястото му, както и място за петата полярна станция на Китай на ледения континент.

    Първият китайски полярен самолет Xueying 601 извършва полети от три години. В Антарктида има повече от 20 летища, но никое от тях не принадлежи на Китай. Xueying 601 ("Снежен орел") трябва да разчита на руските летища, което е трудно за коодриниране, според китайския Science Daily. 

    Различни държави вече оперират десетки ивици за кацане на Антарктида, които могат да приемат малки изследователски самолети. САЩ оперират около една пета от тях. Нарастващият интерес към територията и ресурсите на ледения континент, стимулира Китай да инвестира силно в собствена антарктическа инфраструктура

    Изграждането на летище в Антарктика е много различно от строежа му където и да е другаде, заради непрекъснато се движещия се слой лед. През април 2017 год. бе съобщено, че локацията е избрана на база най-бавно движение на леда и постоянната му скорост там. Освен това е проблем е снегът, който е лош материал за писта. Така че строителите ще трябва да използват машина за уплътняване на снега, което може да отнеме много време в екстремните студове.

    Строителите възнамеряват да заминат на 2 ноември с китайския кораб ледоразбивач "Снежен дракон", а изграждането на летището трябва да започне по-късно същия месец, според съобщение на CCTV. Една от основните задачи на предстоящата 35-та антарктическа експедиция на Китай е да започне строителството му. 

    Първото летище в Антарктида и все още е едно от най-често използваните поради пригодността му за кацане на колела,  е базата Марамбио - е постоянна целогодишна аржентинска антарктическа база на остров Марамбио, на около 100 километра от крайбрежното цивилно селище Еспеарнца. Наричат го "входна врата на Антарктида" . Това е и най-важната от 13-те база на Аржентина на континента. 

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини