Празнуват ли димитровградчани Хелоуин?

Изображение 1 от 2

    На въпроса „Празнувате ли Хелоуин?" в анкетата на www. Dimitrovgrad. BGvesti.NET, отправена към жителите на Димитровград, 76% отговарят отрицателно. Че празнуват празника са отговорили 18%, а тези които не познават празника са 6% от отговорилите на анкетата.

    47% са отговорили, че няма да почетат празника, защото не е български. 17% от анкетираните отбелязват, че няма да го празнуват, защото си имаме нашенски кукери. 12% отговарят, че ще започнат да празнуват Хелоуин, когато американците започнат да отбелязват Баба Марта. 6% се чудят какъв е този празник Хелоуин. 9% празнуват празника, защото е забавно, а 4% ще го празнуват заради децата си. 5% ще празнуват празника заради веселието. 

    Хелоуин e маскарад, който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни - Великобритания,  Ирландия,  Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. По традиция децата носят страшни костюми,  тиквени фенери и обикалят съседите си, като искат бонбони и сладки с предупреждението, че ако не получат такива ще им „изиграят номер“.

    Историята на празника тръгва от древните келти, посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

    Подобен на този е древният езически ритуал на кукерството, където присъстват същите атрибути – маски с рога и зловещо изражение, животински кожи, като целта е гонене на злото.

    Християните вярват, че душите след смъртта и Божия съд не се връщат на земята. През 853 г. от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да замени съществуващия езически ритуал, утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Празнувате ли Хелоуин?

    Празнувате ли Хелоуин?

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини