Кибервойска и няколко министри ще мислят как да ни пазят от хакери

Депутатите приеха на второ четене новия Закон за киберсигурността. 

Текстовете предвиждат към правителството се създава Съвет по киберсигурност, който да анализира тенденциите на киберзаплахите и рисковете, както и методите за противодействието им.

В него влизат 8 министри и шефовете на няколко служби. Това са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на външните работи, на финансите, на транспорта, на енергетиката, на здравеопазването, на околната среда, началникът на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на НСО, както и председателите на ДАНС, на Държавна агенция „Разузнаване“ и на Държавна агенция „Електронно управление“. В новия съвет ще има и представител на президента, а премиерът и държавният глава могат да участват, когато искат. 

Те ще трябва да предложат на Министерския съвет национална стратегия за киберсигурност и пътната карта към нея. Ще изготвя и периодичната им актуализация.

Със закона се създава система за киберсигурност, която  да бъде част от системата за защита на националната сигурност.

Управлението и организацията на системата се осъществява от Министерски съвет, а на кабинета ще помага новият съвет.

Министърът на вътрешните работи ще провежда държавната политика в областта на противодействието на киберпрестъпността. Този на отбраната пък ще трябва да провежда политиката за защита от кибератаки и хибридни въздействия върху системите за управление на отбраната и въоръжените сили. Той ще организира подготовката за киберотбрана на системите за управление на страната при положение на война, военно положение и извънредно положение. 

Той, вътрешният министър и председателите на ДАНС и Държавна агенция „Електронно управление“ ще организират изграждането на защита и адекватно противодействие на заплахи в киберпространството.

Ще се поддържа и киберрезерв, който има за цел да повиши и способностите за киберотбрана. В него ще се използва научният и образователен потенциал на страната.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини