Кърджали в топ три по безработни над 55 години

Всеки трети на трудовата борса е над 55 години. 27% от регистрираните в регионалните бюра попадат именно в тази група, сочат данните на Агенцията по заетостта за първите девет месеца на 2018 г. Най-голям е процентът им в Смолян, Кърджали и Търговище, където той достига до 50 на сто, а най-малък в София, обясни Мария Андреева, заместник главен директор на „Услуги по заетостта“ в агенцията.
По думите на заместник социалния министър Зорница Русинова делът на продължително безработните, които са над 50-годишна възраст, пък достига до 40 на сто. Те били над 72 000 души. Вече онлайн платформа ще улеснява достъпа им до пазара на труда. Тя е създадена от HR специалисти и е подкрепена от социалното министерство и агенцията по заетостта. Според данни на създателите на платформата 59 000 души на възраст над 55 години искат да работят, но нямат възможност. „Те са една голяма библиотека от знания, които могат да предложат, ако бъдат потърсени“, коментира Стефан Апостолов, един от създателите на платформата. Всеки, който иска да кандидатства, трябва да влезе в сайта и да маркира досегашния си опит и бъдещите си предпочитания, а специалисти ще извършват контакт с работодателите.
Платформата функционира от август, но за пръв път бе представена днес. В нея вече са постъпили над 120 CV-та, като двама души са намерили успешна реализация. Автобиографии били изпратили както висококвалифицирани кадри, така и експерти със специфични знания и умения. Сред кандидатите имало и хора, които са образовани, въпреки това обаче били готови да започнат и обща работа. Такъв бил случаят на бивш главен счетоводител, който предпочитал почасовата заетост, за да може да се грижи за внучето си, споделя Мирена Колева, специалист по HR.
Зорница Русинова подчерта още, че през последните години ресорното министерство насочвало политиките си към хора, които са към края на трудовия си стаж. „През миналата година стартира програмата „Работа“, която беше насочена към 14 общини в страната, където безработицата е 2 пъти по-висока от средната за страната. От тази година тя обхваща всички общини и цели с 80 млн. лв. да интегрира дълготрайно безработни хора на пазара на труда“, заяви Русинова. Друга програма - „Помощ при пенсиониране“, пък била насочена към хора над 58 години. На работодателите, които са наели хора на тази възраст, им се възстановяват трудовите възнаграждения и осигуровките. „Програмата е много търсена в малките населени места, където нямаме добре развита икономика“, анализира Мария Андреева.
www.monitor.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини