Над 1/3 от жертвите на домашно насилие са мъже

Изображение 1 от 4

    Заключителна конференция по проект "Не на страха и безсилието! Да сложим край на насилието!" на фондация "Х&Д Джендър перспективи" се проведе в Димитровград на 6-ти ноември. Проектът се изпълни на територията на общините Димитровград, Хасково, Минерални бани и Стамболово и е финансиран от Министерството на правосъдието с близо 21 000 лева. Проекта е бил с продължителност от 6 месеца и е стартирал през май месец тази година.

    В градовете Хасково и Димитровград по линия на проекта е оказана подкрепа на 60 души. Фондацията разполага с консултативни центрове в Хасково и Димитровград. През цетъра в Хасково са премининали и е оказана помощ на 30 лица, а през този в Димитровград - 20 души, нуждаещи се от подкрепа. Фондацията е разполагала и с мобилна група, която е обикаляла и селата, за да могат да окажат съдействие на по-възрастни хора, на които им е невъзможно да пътуват до двата града в областта.

    Няма възрастова група, в която хората да са най-уязвими, хората страдащи от насилие са от всякаква възраст  - от най-младите до най-старите. Около 35% от потребителите на услугата са мъже, които са жертва на насилие, било то физическо или психическо, обявиха на конференцията.

    В рамките на проекта през центъра са преминали и 3 лица, извършители на надомашно насилие, насочени от съда. Насилниците са преминали през оценъчно интервю и групова работа, която според организаторите е била много по-полезна за извършителите от индивидуалните методи.

    Един от проблемите и недостатъци на системата за подпомагане на жертвите от домашно насилие, бе повдигнат на срещата и това е, че учебните заведения не получават адекватна и навременна иформация, когато техен ученик е в семейство, в което се извършва насилие. За по-силна връзка между институциите и организациите и за своевременно информиране в учебните заведения апелира директорката на СУ Пенчо Славейков - Снежана Ангелова. Когато има проблем в семейната среда, той неминуемо се отразаява и на детето, дори да не е директен потърпевш на агресия. В повечето случаи в училище се променя поведението на младежа и тогава учители и психолози започват да търсят, какво провокира различното поведение на ученика, но обикновено те нямат информация, че може някой от родителите или детето да са жертви на домашно насилие, дори да са клиенти на някоя от програмите, докато съда не разпореди мярка и информира училищните органи. В повечето случаи детето, засегнато от домашно насилие, изпитва срам да го съобщи на училищните органи и те не могат да окажат адекватна подкрепа.

    Консултативния център в Димитровград работи по един ден седмично и той е всеки четвъртък от 10:00ч. до 16:00ч. телефоните за връзка са 0391/ 25055 и 0879130158. Адреса на центъра е ул. "Св. Климент Охридски" №1, ет.1, офис 1 (малаката сграда в двора на ПМГ "Иван Вазов")

    Единен номер за спешни повиквания  – тел. 112

    Национален телефонен номер, избира се без код.

    Денонощен телефон за жертви на домашно насилие - тел. 080011977

    Национална телефонна линия за деца – тел. 116 111

    Информиране, консултиране и помощ за деца.

    Денонощна гореща телефонна линия за пострадали от насилие  жени, юноши и децаФондация „Анимус“ - тел. 0800 18 676

    Избира се без код от България.

    Гореща телефонна линия за жени, юноши и деца, преживели насилие – Фондация „Анимус“ – тел. 02 981 76 86

    Държавна агенция за закрила на детето – тел. (+ 359) 2 933 90 50

    Фондация "Център Надя" – тел. 0800 19 100

    Национална, телефонна линия за деца “Говори с приятел”

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини