Комисар Вълчев в ОУ „Пенчо Славейков”: Димитровград е застрашен от наводнения

Изображение 1 от 5

    Комисар Николай Вълчев, който е директор на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението“, изнесе урок за опасностите от наводнения и начините за действия при подобни бедствия пред седмокласници от ОУ „Пенчо Славейков” във вторник. Урокът започна със статистиката за наводненията в община Димитровград и регион Хасково за последните няколко години.

    „Много е важно да бъдете подготвени и да знаете как да действате при бедствени ситуации. За Димитровград това е важно, защото градът се намира непосредствено до река Марица, поради което е застрашен от наводнения. Практиката сочи, че там където веднъж е ставало наводнение, във времето пак ще стане, а причината е терена.  В света за последните 15 години са регистрирани 3062 разрушителни наводнения, при които са загинали 157 000 души.”, подчерта комисар Вълчев.

    Комисар Вълчев запозна слайвековци с реални примери от практиката си, за да покаже на децата, че опасността при наводнения е реална. Той посочи наводненията в харманлийското с. Бисер на 6 януари 2012 г., в което загинаха 11 души. Освен селото, беше залята и голяма част от Хасковска област.

    „Първоначално ситуацията се усложни тук и се наложи да спасяваме хора от квартал Черноконево, впоследствие се пренесе в Харманли, с. Бисер, Свиленград бе наводнен, Маджаровско”, това обясни шефът на огнеборците в областта.

    Той посочи и другото голямо наводнение, взело 13 жертви на 19 юни 2014 г. във Варна, където след проливен дъжд улиците са станали реки и са се активизирали свлачища.  

    Урокът е част от проект на Министерство на вътрешните работи и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, по който димитровградското ОУ „Пенчо Славейков“ бе одобрено. Проектът ще обхване общо 300 ученици от 5, 6 и 7 класове през учебната година. В рамките на проекта децата ще имат практически занятия, изнесени обучения извън училището, както и 5-дневен обучителен лагер през ваканцията, съобщи директорът на училището Снежана Ангелова.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Са
      СА
      2 -6
      14:01, 7 ное 2018
      Всеки да се прави на важен -започва да си играе съ... Виж коментара
      • Ти
        Тити
        6 -1
        14:58, 7 ное 2018

        Хората са ти дали пример "какви наводнения" е имало в последните години, защо всички си мислим, че тези нещастия се случват на другите хора и когато не дай си боже попаднен в подобна ситуация сме не подготвени!

      • Гр
        гражданин
        5 0
        10:29, 8 ное 2018
        Господина или Госпожата - "Са" явно не помнят, че през 2014 г в кв.Габера, жп гарата и складовата зона беше под близо половин метър вода. Паметта ни е къса за някои неща май.
        https://www.youtube.com/watch?v=6IvA09yLM8w
        https://www.youtube.com/watch?v=xKYzCYXpD1Y
    • 2
      Са
      СА
      0 -3
      15:41, 8 ное 2018
      Наводнение е това в Калабрия и Сицилия.Нашето е просто е събитие създадено от медиите
      • Ти
        Тити
        1 0
        15:57, 8 ное 2018

        И жертвите ли са били измислени или хората се издавиха за да има за какво да пишат медиите?

    Последни новини