Проф. Тодор Кантарджиев коментира прекомерната употреба на антибиотици

От СЗО алармираха за прекомерна употреба на антибиотици. От там прогнозират, че до 2050 г. антибиотичната резистентност ще е по-честа причина за смърт, отколкото онкологичните заболявания. То темата в студиото на NOVA говори проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести. 

„Тенденцията на резистентността е такава, че ако не се вземат мерки за умна употреба на антибиотиците, през 2050 г. 10 млн. европейски граждани ще умират”, заяви проф. Тодор Кантарджиев. 

Едно от решенията на проблема е т.нар. антибиограма. С нея се доказва причинителя на инфекцията и дали антибиотиците биха й повлияли. Но за антибиограма Здравната каса плаща много малко, обясни проф. Катранджиев. "Както всичко в Бълграия - скъпи на триците, евтини на брашното", отговори той на въпроса защо тогава масово не се прави антибиограма.

По думите му от държава, износител на антибиотици, България е станала страна-вносител.

„Мотивацията на лекаря да изпише антибиотик невинаги е само медицинска”, допълни той.

Ето защо всяка година от Националния център по заразни и паразитни болести дават инструкция, по която всяка болница трябва да направи собствена антибиочна политика.

Във връзка с разпространилия се в над 20 столични училища хепатит А проф. Тодор Кантарджиев обясни, че хигиената на ръцете е от особена важност. Данните, разпространени в петък от Министерството на здравеопазването, са за периода от 5 юли до 5 ноември. 

„Не става въпрос за бум на заболявания. Има епидемични взривове в отделни училища. За цялата страна се отчитат 900 случая по-малко”.

Източник: http://nova.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини