Протестиращите по списък в полицията, засипват ги с актове

    Димитровградчани сигнализират в социалните мрежи, че им са съставени актове за неделния протест, който се състоя в града. По време на легалния протест, протестиращите блокираха пешеходните пътеки на булевардите 'Г. С. Раковски“ и „Д. Благоев“. От местното РПУ са съставили актове и са привикали нарушителите за да им ги връчат за нарушение „спиране на пешеходна пътека без необходимост и възпрепятстване на движението“.

    В Хасково участвалите в блокирането на магистралата в понеделник вечерта, както и на подстъпа към граничния пункт с Гърция в неделя, са привиквани в полицията и са им съставени актове. Това съобщиха няколко души от участвалите в протеста. При това някои от тях били отвеждани с патрулки от довомете им или от местоработата и откарвани в районното управление. Там трябвало да пишат обяснения защо са били на магистралата, където е забранено за пешеходци, както и кой ги е подстрекавал да го правят.

    Някои от протестиращите са получили и по два акта. 33-годишният Мирослав Кирев от Хасково е получил акт и за неделния протест, и за шествието в понеделник. Първият е за това, че е спрял колата си на платното за движение преди отбивката за Гърция. „Там бяха спрели 500 коли. Нямаше къде другаде да спра, освен на платното“, обясни хасковлията. Вторият му акт е за това, че е вървял пеша по платното по пътя от Димитровград към Хасково, близо до завода на Язаки. Съставен му е предупредителен протокол, в който пише, че като пешеходец трябва да се придвижва по тротоара или по банкета на пътя.

    Мирослав Кирев заяви, че ще обжалва наказателните постановления, когато излязат.

    С акт е декориран и 23-годишният Стефан Аврамов. Той е сред тези, които са били откарани с патрулката до полицията. „Дойдоха от Криминална полиция към 17 часа вкъщи и казаха, че трябва да отида с тях да Районното да пиша обяснения“, разказа той. Той също е получил акт, както и протокол за полицейско предупреждение. С акт се сдоби и бизнесменът Веселин Илчев, който също е бил на блокираната магистрала в понеделник вечерта. „Отказах да пиша обяснения“, разказа Илчев. „Искат да сплашат хората. Дори да са законни тези актове, те не са морални, защото полицията е впрегната да брани властта. Но ние продължаваме, готвим нов протест. Това не може да продължава повече! Ако управляващите искат да останат на власт, да се вземат в ръце и да променят нещата, защото вече не се издържа. Ако не искат, да си ходят и да идват други. Ако и те не направят нищо, да си ходят и те! Не съм от никоя партия“, разпалено обясни Веселин Илчев. И допълни: „Бойко Борисов за 10 години успя да направи това, което Тодор Живков не успя за 40 – накара ни да обичаме социализма“, отсече бизнесменът.

    Шефът на областната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков заяви за Haskovo.net, че се съставят актове само на тези, които са извършили нарушение. „Протестиращите, които не са нарушили закона, няма да бъдат глобявани“, заяви шефът на МВР Хасково. Той уточни, че на протеста в неделя край границата не е имало 500 коли, а точно 95. Но част от автомобилите не са били в нарушение – спрели са на паркинг или на банкета и няма да бъдат глобени. Актове ще отнесат тези, които са оставили автомобилите си на пътното платно. „Полицаите са написали докладни записки за нарушенията. Протестите са заснети и на видео. Ползват се видео материали и от медиите за установяване на нарушения“, допълни Ангел Цанков.

    Някои от протестиращите, откарвани с полицейски автомобил в Районното управление, не пожелаха да се цитират имената им и да бъдат снимани.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Тр
      тракторист
      2 -1
      10:55, 23 ное 2018
      Това с актовете е фалш ,евгени генев неможе да пише.
    Последни новини