„Свободата води народа“ или скандално поведение на неделния протест в Димитровград

    Снимката от неделния протест на младо момиче, разбуни духовете в социалните мрежи. Изписаха се коментари, от осъждащи фриволното поведение на момичето и как това принизява протеста, до такива които даваха констатации, че това е нивото на протестиращите и не може да се очаква нищо от тях.

    След поглед в социалната мрежа фейсбук намираме, че момичето от снимките се казва Ивана от Хасково и според информацията от профила е станала пълнолетна в началото на този месец.

    Въпреки многото негативни изказвания се намериха и хора, които да свържат снимката на провокативната девойка с картина, която е стана символ на френската революция от 1830 година, на която е изобразена жена изложила своята гръд на показ.

    Картина „Свободата води народа“ е от Йожен Дьолакроа, посветена е на Юлската революция, и по-специално на събитията в центъра на Париж.

    Жена, олицетворяваща Свободата, води народа напред над телата на загиналите, като в едната ръка държи знамето на френската революция, а в другата – мускет. На главата си има фригийска шапка.

    Правителството на Франция купува картината за 3000 френски франка с намерението да я постави в тронната зала на Люксембургския дворец, за да напомня на „гражданина-крал“ Луи-Филип за Юлската революция, чрез която се възкачва на власт.

    Идеята не се осъществява и картината заминава на съхранение при Фелисите.

    По-късно платното е изложено за кратко през 1848 и 1855 г. През 1874 г. картината е прибрана в Лувъра.

    Каква мисъл и асоциация навява снимката на хасковлийката, всеки има правото да реши сам. Дали е морално, пошло или оригинален опит за привличане на внимание отново е до лична преценка.

    Ако желае момичето да се свърже с нашата редакция и да изкаже своята гледна точка, ние ще ви я преставим.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ми
      Мина
      11 -1
      18:36, 26 ное 2018
      Успяхте да ме разсмеете с това "оригинален опит да привлече внимание" с образа на свободата,която води народа..Е , привлече го,доста хора попитаха за телефона и.Кораво момиче ще излезе,ако не е настинала.
    • 2
      Ив
      ИВЕЛИНА
      5 0
      21:18, 26 ное 2018
      Ивана не е пълнолетна в 8 или в 9 клас е.
      • Ти
        Тити
        3 -1
        11:49, 27 ное 2018

        Ами, съжалявам родителите й, ако е така защото момиче 8ми клас, качено на раменете на мъж, което се разголва не е добро начало за живота й.

    • 3
      За
      Законът
      0 -4
      17:32, 27 ное 2018
      Закон за закрила на детето, Закрила на личността н... Виж коментара
      • Бо
        Бойко
        2 0
        18:39, 27 ное 2018

        И какво, лична карта ли да й пойскат? На колко ти изглежда?

    • 4
      Йо
      йокин
      1 0
      18:07, 27 ное 2018
      Ми,да сложат,''фенка'',на БСП,играеща,казачок.
    • 5
      Ло
      Лопо
      0 0
      19:03, 27 ное 2018

      И в същото време: Кога могат да ни снимат, без да сме съгласни

      Законът допуска това да става при следните случаи:

      1. Изображението е било направено в хода на обществената дейност, която сме извършвали, заснети сме на публично или обществено място.

      В случая е без значение дали сме на обяд с известен политик в някой от ресторантите около парламента, или като редови граждани участваме в протестен митинг пред общината.

      1. Изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж.

      2. Когато сме получили предварително възнаграждение за снимката или видеото.

      3. Позволено е също заснемането с редакционна цел. По дефиниция това е ползването на кадри за представяне пред обществото на събития, представляващи обществен, политически и социален интерес.

      На спортно или културно събитие всеки може да бъде заснеман, но само ако заснемащият (напр. фоторепортер) разполага с акредитация от организатора на събитието.

    Последни новини