„Брекзит” – какво ще стане с българите на Острова

Лидерите на Европейския съюз и Великобритания подписаха историческо споразумение в неделя, с което се урежда първото в историята излизане на страна-членка от общността.

Как „Брекзит” ще засегне българските емигранти и студенти на Острова, отговаря NOVA.

Датата, на която e планирано Великобритания да напусне ЕС, е 30 март 2019 г.

Сключеното вчера споразумение, чието одобрение предстои от парламентите на всички страни-членки, както и от евродепутатите и колегите им в Лондон, предвижда запазване на свободата на движението на хората, стоки и капитали и след „Брекзит”. Също така за определен период от време Великобритания ще продължи да изплаша вноската си към общия европейски бюджет.

Все пак, промени ще има и те засягат гражданите на ЕС, живеещи на британска територия. Официално българите, работещи и учещи на Острова, са около 70 хил.. Но реалният им брой вероятно е близо 100 хил. или повече.

Тези, които са пребивавали там повече от 5 години и нямат криминални прояви, могат да кандидатстват с платено приложение, което се инсталира на телефона и да получат статут на отседналост. Те ще могат да се събират със съпрузи и близки роднини от чужбина, за да живеят с тях на Острова.

Останалите ще трябва да кандидатстват по специална процедура и да изчакат да натрупат 5 годишен престой. Ще им бъде разрешено да имат достъп до здравни грижи и да получават обезщетения. Визи за кратки посещения във Великобритания от граждани на ЕС няма да се изискват.

По отношение на българските студенти, Лондон вече официално реши, че тази и следващата учебна година таксите в университетите се запазват. Досега младежите от ЕС ползваха отстъпка. Дали това ще се промени за учебната 2020 – 2021 г., още не е ясно.

Европейските шофьорски книжки ще важат и занапред във Великобритания. Хората, които имат британски свидетелства за правоуправление на автомобил, обаче ще трябва да си изкарат и международна книжка, за да карат в ЕС.

Източник: www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини