Рамадан Аталай: Ако нямаме нови мощности, ще се стигне до повишаването на цената на тока

Необходима е нова енергия в управлението, за да се промени ситуацията в държавата. Това заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай пред Нова телевизия.

"Аз не виждам някой, който да не иска избори. Ако продължаваме да се правим, че нищо не се случва в страната, да не чуваме тези, които излизат на улицата, да не виждаме, че хората отиват с наведени глави на работа, да не виждаме, че институциите не работят, да не виждаме, че определена част от бюрократите са мутирали - всичко това създава тази ситуацията за новата енергия, ако искате с предсрочни избори", заяви Аталай.

Според него нито правителството, нито премиерът Бойко Борисов може да даде тази енергия, която е необходима за държавата.

Без минимализиране на всички разходи в тецовете, цената на тока ще се повиши, смята Аталай. Ако не се стигне до решение на енергийното министерство и управлението на ТЕЦ "Марица-изток" да се минимизират всички разходи в тецовете, включително да се вземе решение как и по какъв начин ще имаме нови мощности с нови, чисти енергии, този процес ще продължи дълго и ще стигне до повишаване на цената на електроенергията, заяви Аталай по повод на протестите на миньорите и енергетиците от мини "Марица-изток".

Според него протестите няма да доведат до решение на проблема с въглеродните емисии.

Припомняме, енергийният министър Теменужка Петкова информира, че ¼ от квотите за ТЕЦ "Марица - изток 2" са закупени, а се очаква до 21 декември да бъдат закупени и останалите.

"Дългосрочно не може да се реши проблемът с квотите за въглеродни емисии с протести. За да се реши дългосрочно, трябваше досега правителството да е направило една програма по какъв начин ще се борим с емисиите в България. Проектите, които бяха направени във връзка с тецовете да стигнат 96% чистота на въздуха, явно изискват още средства", каза Аталай.

По думите му, ако не ни дадат дерогацията, това означава още милиарди инвестиции в тези тецове.

ТЕЦ-Варна вече е на газ, а не на въглища и значително са намалели въглеродните емисии, заяви депутатът от ДПС.

Припомняме, ТЕЦ-Варна вече е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Там се съхранява студения резерв за зимата и държавата плаща за съхраняването на този резерв.

Студеният резерв вече е задействан за зимния сезон, съобщи депутатът. "Ние трябва да имаме 20% студен резерв от крайното потребление на електроенергията. По тази сметка ние в момента трябва да имаме около 2000 мегавата студен резерв, имайки предвид това, което се ползва, или минимум 1400", добави той.

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини