Михаил Константинов: Машинно гласуване във всички секции е нонсенс

 
Налице са поредните скандали около електронното гласуване. Това заяви Михаил Константинов по време на националната конференция по изборни системи. Стихнал е ентусиазмът около машинния вот и електронния вот.
 
Според Константинов се е стихнало доверието в машинното гласуване. За това са спомогнали скандалите около изборите в САЩ преди две години. Блокчейн технологиите са внедрени в изборите. Счита се, че това би трябвало да повиши доверието в изборния процес.
 
Първият експеримент с блокчейн технология е на изборите е в Сиера Леоне. Естония има електронен вот. Такъв се провежда и в няколко кантона в Швейцария. Покриване на всички секции с машини е нонсенс, отсече той.
 
Абсолютно безумие е да разнасяме 400 машини из целия свят, критикува той. Хората не гласуват с машини, защото ги смятат за архаични технологии, по думите на Михаил Константинов. У нас един от мотивите срещу електронния вот е тайната на вота.Стефан Манов представи опита на Бразилия, където се гласува машинно от 2000 година. Там въпросът е уреден с машините и те достигат дори до избирателите в амазонската джунгла.
 
Където няма ток, машините имат батерии, които издържали 10 часа. Затова и Манов не приема оправданията, че нямало как да се осигури машинен вот у нас.
 
Кольо Колев посочи, че изборният ни кодекс е съмнителен. Изборите идват и както винаги изборите ще ни изненадат, прогнозира той. Колев е категоричен, че ще има предсрочни парламентарни избори.
 
Трябва да се мисли за нова конфигурация, смята той. Изборния ни кодекс е много далеч от съвършенството, по мнението му. Защо на местните избори трябва да има уседналост, а на парламентарни няма, недоумява още Колев. По мнението му уседналост трябва да се въведе и при изборите за парламент
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини