Какво влиза в сила от 1 януари

През новата 2019 г. настъпват редица промени, свързани най-вече с влизането в сила на нормативни уредби.

От 1 януари влизат в сила нови цени на водата и природния газ. Решението беше взето от Комисията за енергийно и водно регулиране на 28 декеври. Цената на природния газ поскъпва с 3.5 процента, а 26 ВиК дружества ще продават водата на по-високи цени. 

Водата на повечето места ще поскъпне с до 10%. Най-скъпа ще е в Шумен - 3 лева и 40 стотинки за кубик. Увеличението на водата в Бургас и София ще е с 10 %. Над 3 лева за кубик ще плащат още във Варна, Враца, Силистра и Добрич.

За Видин поскъпването може да е до 22%, но само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. Ако новата услуга не бъде въведена, увеличението ще е с 6%.

Поевтиняване на водата от 1 януари ще има само в Кърджали.    

Синьото гориво поскъпва след подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цена за I-то тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа.

От КЕВР обаче заявяват, че независимо от повишението на цената, реалното увеличение за битовите и за стопанските клиенти, ползващи природен газ, ще бъде под 2%, тъй като цените за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят, уточняват от енергийния регулатор.
 
В същото време минималната работна заплата ще стане 560 лв. Размерът ѝ ще се повиши с 9.8% в сравнение с настоящата година. Увеличаването на размера на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта на живот.

От 1 януари 2019 г. минималната работна часова заплата ще бъде 3,37 лв.

Също от 1 януари минималната основна учителска заплата се увеличава от 760 на 920 лева. Размерът ѝ е валиден за следните длъжности в училищата и детските градини: учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, треньор по вид спорт, рехабилитатор на слуха и говора, ръководител на
направление "Информационни и комуникационни технологии".

Минималната основна заплата на директорите става 1 140 лв. (от 950 лв), а на заместниците им - 1 065 лв. (от 887 лв.). За старши учителите и старши възпитателите сумата става 955 лв. (792 лв.), а за главните учители/възпитатели - 1 005 (от 836 лв.).

Предвижда се до края на мандата заплатите на педагозите да бъдат удвоени, а целта - привличането и задържането на повече млади учители, се казва в мотивите на министъра на образованието Красимир Вълчев към проекта за изменение на Наредба № 4 от 2017 г. за нормиране и заплащане на труда, чието гласуване от Министерския съвет предстои.

От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа. Помощта е регламентирана в новия Закон за хората с увреждания, обнародван в бр. 105 на Държавен вестник от 18.12.2018 г.

Новата помощ ще замени досега изплащаните на хората добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия. Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.

Месечната финансова подкрепа ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане (АСП) до края на месеца, следващ месеца, за който се полага, по избрания от лицата начин - чрез пощенските клонове или по банков път. Очакванията са, че тя ще се получава от над 600 000 души - с около 100 000 повече в сравнение с тези, които към момента получават добавки за социална интеграция.

За хората със степен на увреждане от 50 до 70,99 на сто месечната финансова подкрепа ще е 7 процента от линията на бедност, или 24,36 лв. за 2019 г. За хората със степен на увреждане от 71 до 90 на сто нейният размер ще е 15 процента от линията на бедност, или 52,20 лв. За хората със степен на увреждане над 90 процента финансовата подкрепа ще е 25 на сто от линията на бедност, или 87 лв. За хората с над 90 процента степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест новата помощ ще е равна на 30 на сто от линията на бедност, или 104,40 лв.

Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 г. ще е 57 процента от линията на бедност, което прави 198,36 лв.

Предвидената в Закона за хората с увреждания трансформация на социалните пенсии за инвалидност, изплащани към друг вид пенсия от Националния осигурителен институт (НОИ) в размер на 25 на сто, в месечна финансова подкрепа, ще засегне около 336 хил. пенсионери. От 1 януари 2019 година този вид пенсии ще бъдат служебно прекратени от НОИ, след което институтът ще изпрати на всеки засегнат пенсионер писмено разпореждане с размера на пенсията, която остава дължима. Прекратените по този ред пенсии стават част от новата месечна финансова подкрепа, която от 2019 г. ще се плаща от АСП, като размерът й не може да бъде по-нисък от размера на прекратената социална пенсия.

Прекратяването не засяга социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат като самостоятелна пенсия на лицата.
Хората, които към момента получават месечна добавка за социална интеграция, ще получават новата финансова подкрепа, без да е необходимо да подават нови заявления в дирекция "Социално подпомагане" (ДСП).

Хората, които са получавали прекратената от 01.01.2019 г. социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, но не получават месечна добавка за социална интеграция, ще трябва да подадат заявление в ДСП по настоящия си адрес не по-късно от 31 март 2019 г., за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г.
Заявление-декларация в ДСП по настоящ адрес трябва да подадат и хората, които получават месечна добавка за социална интеграция за наем на общинско жилище, тъй като от 1 януари 2019 г. сумата ще се отпуска под формата на целева помощ и ще се превежда директно на общините.
 
Повече информация, свързана с предстоящите промени, гражданите могат да получат в дирекциите "Социално подпомагане" по настоящ адрес, пощенските клонове и териториалните поделения на НОИ, съобразно тяхната компетентност.

От 1 януари влиза в сила новият Национален рамков договор и правилото камери да снимат пациенти и лекари на входа на инвазивните кардиологии. Идеята е да се следи дали в операционната влизат лекар и пациент за съответната процедура.

Ще се следи и за броя на заетите легла в клиниките, с което се очаква да се подобри контрола, като няма да може за едно легло да са записани повече от един пациенти. 

От новата година личните лекари ще издават само талон за хоспитализация, а всички необходими изследвания на пациентите ще се извършват след приема му за сметка на лечебното заведение.

От 1 януари влизат в сила новите винетки. Водачите на моторни превозни средства до 3.5 т вече ще могат да ползват и уикенд винетка. Тя ще струва 10 лв. и ще важи от 12.00 ч. в петък до 23.59 ч. в неделя. Останалите цени на винетни такси остават непроменени. Няма да се променят цените на винетните такси и за тежкотоварни превозни средства - те ще важат до 16 август 2019 г., когато влиза в сила тол системата и ще преминат на тол такса.

Въвеждането на уикенд винетката се регламентира с правителствено постановление, с което се изменя Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“. Тази възможност ще облекчи водачите, които пътуват по републиканската пътна мрежа по-рядко.

С промяната се дава възможност водачите на моторни превозни средства с чуждестранна регистрация да плащат определените в евро такси в левовата им равностойност.

В Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура“, е определен и размерът за компенсаторната такса, която ще се заплаща от нарушителите, които ползват републиканската мрежа без платена пътна такса. За шофьорите на превозни средства над 12 тона тя ще бъде 175 лв., за пътните превозни средства между 3,5 и 12 тона - 125 лв., а за леките автомобили до 3,5 тона - 70 лв. За тежкотоварните автомобили компенсаторната такса ще се прилага за т.нар. преходен период преди въвеждането на тол таксата за изминато разстояние от 16 август 2019 г. От тази дата тя ще бъде актуализирана в зависимост от приетата тарифа за тол такси, които ще се плащат за територията на България.

Компенсаторната такса е междинна санкция към лицата, които не са платили дължима винетна такса, а ползват пътната мрежа и са нарушители по смисъла на законовите разпоредби за пътно таксуване. Това е таксата, която се заплаща с цел избягване на административни санкции.

В същото време в сила влизат и електронните винетки. Преобразуването на валидните през 2019 г. винетни стикери в електронни няма да е задължително. Закупените през 2018-а винетки ще могат да се ползват залепени върху стъклата на автомобилите до изтичане на техния срок. 
 
Всички шофьори, чиито винетки стикери все още са валидни и през 2019 г., не трябва да ги отлепят от стъклото. Водачите ще имат възможност да ги преобразуват в електронни. Конвертирането е препоръчително, защото ще улесни системата, но не е задължително, уточняват от АПИ.

Очаква се от началото на годината таксите за банков превод в евро в ЕС да поевтинеят драстично. 

В момента българските банки събират 10 пъти по-високи такси за такива преводи в сравнение с тези в останалите държави от ЕС. Очакванията са, че от сегашните 30-60 лв. за превод, ще паднат на 3-6 лева. Очакванията са да бъдат спестени близо 4 млрд. лв. годишно. Европейски регламент въвежда и ясни правила за информиране на потребителите за обменните курсови при превалутиране, както и предлагане на най-благоприятната възможност за тях. Реглалемнтът не трябва да се въвежда в националното законодателство, а влиза в сила веднага.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини