Групата на Йоско малкия на съд за дрога и план за смърт на прокурори и полицаи

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 18 лица за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчкови убийства.

Бандата, ръководена от сина на небезисвестния в подземния свят Йоско-Констинбродски - Иван Йосифов-Йоско малкия и Петко Стоянов, беше задържана 27 юни миналата година при спецакция в София и областта.

Престъпната група била създадена в началото на януари 2018 г. от Иван Йосифов и Петко Стоянов. Двамата познавали всеки от привлечените участници, както и опита им в разпространението на наркотици. Нарекли престъпното сдружение „Фирмата“, а

като негова крайна цел определили завладяването на наркопазара в София.

Това наложило към основната дейност да бъдат включени и силови действия: побоища, принуда, рекет, поръчкови убийства.

Участниците разпространявани наркотични вещества от цялата позната гама - марихуана, амфетамин, кокаин, хероин и екстази. Част от тях произвеждала сама – амфетамини и марихуана.

Ръководителите на групата контролирали снабдяването на групата с наркотици и прекурсори, както и собственото производство, определяли начините на разпространение, подбирали хората, които да бъдат вербувани като дилъри.

Те решавали и кои лица да бъдат наказвани физически и как. Двамата нерядко участвали лично в разпространението на наркотици и в наказателни акции.

Непосредствено след Йосифов и Стоянов в йерархията стоял Стефан Гевгелийски, макар участието му да се изчерпвало само с указания и поръчки. От създаването на групата до днес той изтърпява присъда в Софийския затвор.

Престъпната група се снабдявала с големи количества наркотични вещества не само в България, но и от чужбина, основно стоката идвала от Турция.

Собственото производство било дислоцирано в родния град на Йосифов - Костинброд.

Дилърите продавали 1 гр. кокаин за 140 лева, 1 гр. хероин за 100 лева, 1 гр. марихуана за 15-20 лева. Разчетът за грам амфетамин бил от от 12 до 20 лв., според клиента и поръчаното количество.

Наркотиците стигали до крайните купувачи с кодови имена. Марихуаната се търгувала, като „долари“ или „коприва“, за амфетамини паролата била „алфа ромео“, „камък“, „сиренце“ или „ани“. Кокаинът отговарял за кодовете „левове“, а екстазито - „копчета“, „бонбони“ или „домино“. С „кафе“ се давало доза хероин. Групата обичайно продавала по 1 кг марихуана дневно и между половин и 1 килограм амфетамини. Рекордът бил 10 000 таблетки екстази за денонощие.

В обвинителния акт се посочва още, че през май 2018 г. Гевгелийски възложил на Иван Йосифов и Петко Стоянов задачата да организират убийствата на двама прокурори от специализираните прокуратури и двама разследващи полицаи.

Ръководителите на групата свикали среща с част от участниците, както и с други неустановени лица, на която били обсъдени начините на покушенията, на кои доверени лица може да се възложи изпълнението, какви оръжия да бъдат използвани.

Указания, дадени от ръководителите към бандата били за проследяване на ежедневния маршрут на придвижване на поръчаните за убийство. Групата трябвало и да установи и ежедневните и обичайните им навици, да наблюдава местата, където живеят, които посещават, където обичайно паркират личните си автомобили.

За наблюденията били ангажирани и помагачи, извън бандата.

Така Стоянов и Йосифов  извършили приготовление за убийство по поръчение на Стефан Гевгелийски.

Предстои Специализираяният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото, съобщават от Спецпрокуратурата.

 Haskovo.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини