19 °C

Ново лечение за рак на червата възстановява чревния микробиом

Страдащите от рак на червата вече могат да разчитат на революционно лечение, което цели да промени състава на чревните им бактерии. Клиничното изпитване ще стартира тази година.

Изследването е оглавявано от международен екип, които иска да разбере дали чревните бактерии играят роля в появата на рака и дали не правят заболяването по-устойчиво на лечение при някои пациенти.

Според професор Уенди Гарет от Харвард, съавтор на проекта, бъдещите терапии ще целят възстановяване на чревния микробиом или промяната му, наред с конвенционалното лечение.

Човешките черва съдържат трилиони бактерии, които играят ключова роля в преработване на храната и подсилване на имунната система. Появяват се все повече доказателства, че определени бактериални щамове може би отключват заболяването, позволяват му да се развие безпрепятствено или го правят устойчиво на химиотерапията и други видове лечения.

Първоначалното клинично изпитване, в което ще участват около 10 пациенти, трябва да проучи потенциала на лечението с фекални транспланти, възстановявайки чревната микрофлора и намалявайки броя на микробите, отключващи рак.

Процедурата включва трансплантациа на фекална проба и нейните микроби от здрав донор. Изпитването ще се фокусира върху безопасността на лечението и страничните ефекти.

Предишно изследване демонстрира, че чревните бактерии при пациенти с рак на червата, изглеждат различно. Друго проучване стигна до извода, че микробът Fusobacterium nucleatum е по-широко разпространен в раковите тъкани и раково болните пациенти, отколкото при здрави хора.

Когато мишки, предразположени към развитие на рак, бъдат изложени на въздействието на тези бактерии, появата на тумори зачестява.

Според една от теориите, бактериите се прикрепят към предраковите клетки и пречат на имунната система да ги забележи. Това потенциално може да доведе до образуването на тумор.

Ракът на червата един от най-разпространените видове рак. Вече се знае, че редица фактори, свързани с начина на живот, увеличават риска от развитие на заболяването, сред тях диетата и затлъстяването.

Изследването цели да разбере дали промените в чревните бактерии са свързани с тези фактори. Екипът иска и да отговори на въпроса дали “лошите” бактерии причиняват рак на червата или просто процъфтяват, когато заболяването вече се е появило.

Проектът ще разгледа и други потенциални бъдещи лечения, включително антибиотици и ваксини, които биха задействали имунна реакция срещу определени бактерии в червата.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
20.09.2019
Последни новини