28 °C

Ново лечение за рак на червата възстановява чревния микробиом

Страдащите от рак на червата вече могат да разчитат на революционно лечение, което цели да промени състава на чревните им бактерии. Клиничното изпитване ще стартира тази година.

Изследването е оглавявано от международен екип, които иска да разбере дали чревните бактерии играят роля в появата на рака и дали не правят заболяването по-устойчиво на лечение при някои пациенти.

Според професор Уенди Гарет от Харвард, съавтор на проекта, бъдещите терапии ще целят възстановяване на чревния микробиом или промяната му, наред с конвенционалното лечение.

Човешките черва съдържат трилиони бактерии, които играят ключова роля в преработване на храната и подсилване на имунната система. Появяват се все повече доказателства, че определени бактериални щамове може би отключват заболяването, позволяват му да се развие безпрепятствено или го правят устойчиво на химиотерапията и други видове лечения.

Първоначалното клинично изпитване, в което ще участват около 10 пациенти, трябва да проучи потенциала на лечението с фекални транспланти, възстановявайки чревната микрофлора и намалявайки броя на микробите, отключващи рак.

Процедурата включва трансплантациа на фекална проба и нейните микроби от здрав донор. Изпитването ще се фокусира върху безопасността на лечението и страничните ефекти.

Предишно изследване демонстрира, че чревните бактерии при пациенти с рак на червата, изглеждат различно. Друго проучване стигна до извода, че микробът Fusobacterium nucleatum е по-широко разпространен в раковите тъкани и раково болните пациенти, отколкото при здрави хора.

Когато мишки, предразположени към развитие на рак, бъдат изложени на въздействието на тези бактерии, появата на тумори зачестява.

Според една от теориите, бактериите се прикрепят към предраковите клетки и пречат на имунната система да ги забележи. Това потенциално може да доведе до образуването на тумор.

Ракът на червата един от най-разпространените видове рак. Вече се знае, че редица фактори, свързани с начина на живот, увеличават риска от развитие на заболяването, сред тях диетата и затлъстяването.

Изследването цели да разбере дали промените в чревните бактерии са свързани с тези фактори. Екипът иска и да отговори на въпроса дали “лошите” бактерии причиняват рак на червата или просто процъфтяват, когато заболяването вече се е появило.

Проектът ще разгледа и други потенциални бъдещи лечения, включително антибиотици и ваксини, които биха задействали имунна реакция срещу определени бактерии в червата.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Договорените срещи ще ви създадат повече вълнения, предвид предложения за сътрудничество и други участия. Не всички от тях носят перспективите, които желаете, за това проучете възможностите, преди да дадете отговора си. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде.
14 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще приемете делово предложение, в което виждате добра перспектива за себе си. Благоприятно развитие на събитията ще ви тласне в нова посока на мислене, позволяваща ви пълноценно разкриване на потенциала и лична удовлетвореност. С някого ще постигнете съгласие по спорен въпрос.
14 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е натоварен и изпълнен с ангажименти. Няма да ви липсва шанс и свидетелства за него ще станат финансови и лични успехи. Намерете време и за семейството си, а също и да си починете от ежедневните грижи. Някои от вас ще усетят силно привличане към една личност и може би начало на силна връзка.
14 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днес неочаквано развитие на ваш професионален въпрос да промени всичките ви планове за този ден. Не се учудвайте ако наистина ви се наложи да поемете по различен път от този, който сте планирали досега. Срещате трудности, които изискват навременната ви намеса, затова не се колебайте да действате твърдо. Очакват ви скорошни приходи.
14 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Търпеливо дочакахте решението на свой проблем - пред вас ще се открият добри възможности за развитие. Използвайте времето си пълноценно, като не пренебрегвате любимите ви хора. Те ще ви заредят с енергия и увереност в предстоящите ви ангажименти. Поработете върху физическата си форма.
14 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас са склонни на рисковани постъпки днес. Явно умеете да поемате разумни рискове. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално, че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви струва определени усилия.
14 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
14 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Трудностите ще повлияят на някои от вас, правейки ги раздразнителни и затворени. Търсете съдействието на онези, които не биха ви го отказали, за да не губите от инерцията и енергията си. Обърнете внимание на идеите, които ще ви осенят и работете по тях. Приятел ще ви помогне да се разтоварите от стреса, грижейки се за доброто ви настроение.
14 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С доброто си настроение ще правите атмосферата около вас ведра и приятна. Работата няма да ви затруднява и с лекота ще отхвърляте задачите си. Имате енергия, която може да трансформирате в нещо полезно за близките си. Няма причини да сте недоволни от постигнатото.
14 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви различни срещи днес и разнообразна информация, с която ще работите. Стараете се да придвижите напред свой проект и дори да ви се наложи да забавите развитието му, не се отказвайте от намеренията си. Задълбочавате познанията си в определена област, което в последствие ще ви предостави добри възможности на работното място.
14 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Работите ентусиазирано и с желание да постигнете набелязаните резултати. Това ще стане и с немалко далновидност от ваша страна. Опитайте се да не се влияете от конкуренцията, работете за себе си и не се съревновавайте с вече постигнати чужди резултати.
14 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Основателно ще повишите очакванията си към някого или нещо. С действията си показвате силно присъствие, подкрепа или работа, която води до добри резултати. Мислите ви са свързани и с други задачи, освен професионалните и това ви натоварва. При уреждане на финансов въпрос ще търсите нечия подкрепа и със задоволство ще установите, че ви се отдаде по-лесно, отколкото сте предполагали.
14 авг 2020
Последни новини